Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Norautron
Elektronikproduktion |

Elektronikindustrins doldisar i litteraturen

Svensk elektronikindustri har gjort ett bra jobb med att dokumentera vad man ska tänka på vid tillverkning av ett kretskort. Men det finns ett flertal områden som är relativt obehandlade inom facklitteraturen och som förtjänar mer uppmärksamhet. Det menar Marcus Ek, teknik- och designchef hos kontraktstillverkaren Norautron.

Svenska produktägare och produktutvecklare är av regel duktiga på att förhålla sig till designstrategier och att implementera dem i ett tidigt skede för att inte stöta på patrull längre fram i processen. Men det finns ett antal punkter under en produkts resa – från ax till limpa – som är värda att få en extra dusch av strålkastaren. 

Marcus berättar att man hos Norautron ser de största utmaningarna när kretskortet ska byggas in och bli en färdig produkt, det vill säga box build. När det ska göras blandar man in delar, detaljer och material av olika slag, så som mekanik, metall, plast, tejper och lim. Och till slut står man där med ett ekosystem som inte enbart ska fungera, det finns en hel del mer att ha i huvudet. 

– Produkten ska kanske repareras i framtiden, eller att det finns krav på det. Och då är det viktigt att man tidigt har i åtanke att det ska gå att skruva isär och sätta ihop den, utan att till exempel kretskortet skadas, säger Marcus till Evertiq. 

Spårbarhet och märkning är ett ofta återkommande tema hos kontraktstillverkaren, menar han. 

– Man kan ha tagit fram världens finaste, mest fantastiska maskin, men vid en regulatorisk revision reduceras hela produkten i princip ned till märkningen som skall visa hur, när, var och av vem något har utförts. Och det ska finnas en spårbarhet – från att vi beställer materialet och börjar producera, till att produkten har paketerats och levereras, säger Marcus. 

Det kan röra sig om allt ifrån vilken typ av skruv, till vilket motstånd eller slutlig kapsling som har använts – och om någon av dessa komponenter på sikt löper risk att föråldras. Är det en regulatorisk produkt dessutom, till exempel inom medicinteknik, består den oftast av åtskilliga kritiska komponenter. 

Han trycker på att det är viktigt att man tidigt får med sig kravbilden om hur produkten ska utformas, kanske redan i forskningsstadiet. Som kontraktstillverkare har man mycket att dela med sig av, men han eftersöker även inslag om ovan nämnda punkter i facklitteraturen. 

– Jag tror att det vore bra att man inte slutar vid kretskortets tillverkning, utan att man fortsätter lite till och tänker igenom hela produktcykeln – från tillverkning, till användning. 


 
Om ni finner ämnet intressant finns det tillfälle att lyssna när Marcus Ek delar med sig av sina erfarenheter samlade under många års arbete i elektronikindustrin. Han kommer nämligen att prata djupare om ämnet under Evertiq Expo Lund den 25 november. För mer information följ denna länk.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons