Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Tritech Solution
Komponenter |

”Just-in-time kommer att behöva omvärderas”

Efterfrågan från kunderna ökar, men komponentläget på marknaden tillåter inte bolagen att växa i takt med efterfrågan. Har vi nått gränsen för vad som är skälig ”strömlinjeformning”?

I ett samtal med Patrik Björklund, säljchef hos Tritech Solutions, under Evertiq Expo Tampere, trillar vi in på tanken om att marknaden kan ha målat in sig i ett hörn i jakten på att hålla nere alla kostnader. Att just-in-time som koncept kanske kan ha förvärrat det rådande läget för vissa och att nya strategier kan behöva formuleras. 

– Marknaden ser egentligen i grund och botten väldigt bra ut. Men komponentproblematiken gör att man får en bättre och bättre orderbok men faktureringen kanske till och med går ner lite momentant, just för att man inte får in varorna, förklarar Patrik för Evertiq. 

Marknadsläget specifikt för Tritech ser enligt Patrik relativt bra ut, och mycket tack vare den valda strategin för att hantera läget som råder. 

– Det är egentligen inte efterfrågan som är ett problem utan det är leveransrelaterade problem som håller tillbaka saker just nu; och det är egentligen samma sak för kunderna. 

Säljchefen fortsätter att berätta att det är ganska många kunder som sätter resurser på att designa om produkter för att ens kunna tillverka dem. 

– Samtidigt har vi ibland fått spendera mer tid på att ”jaga” om man säger så, vilket då också inneburit en viss förändring i jobbet för vår del. Men på det stora hela så mår vi rätt bra. Kunderna vill dock ha sina grejer snabbare än de ledtider som nu gäller – då måste man trolla lite 

Det som var kännetecknat för denna brist jämfört med andra är bredden av produkter som det faktiskt är brist på. Det är inte ovanligt att det vid vissa tillfällen är ont om specifika typer av komponenter, men som nu, att det mesta om inte allt är en bristvara är helt klart signifikant. 

– Det varierar, och det är mycket det som är det svåra, att det ständigt är nya produkter som är omöjliga att få tag i. Att prata om vad det är brist på är inte lönt. Då är det enklare att vända på det; vad är det som faktiskt har blivit bättre och inte värre… då tror jag att det är några få saker. Det är ju ett rörligt mål så att säga så saker ändrar sig hela tiden, säger Patrik. 

Han lyfter dock en produkt som för en tid sen ställde till problem, DDR4. Priserna sköt i höjden men har nu börjat falla tillbaka lite. En intressant aspekt som Patrik tar upp är att svårigheterna med bristen upplevs mindre på mer komplexa halvledare, exempelvis avancerade processorer. 

– Våra leverantörer verkar just nu har lättare att få fram en avancerad processorer, även om det är brist och längre ledtider där också, än det mesta andra. Allt från smågrejer till PMICs och kraftkomponenter. Om man tittar på vad som verkar stå för de allra värsta utmaningarna för våra leverantörer så är det microcontrollers (MCUs) och ethernetcontrollers. 

Problematiken kring komponentflödet har tyngt branschen i snart ett år, och in i nästa år tar Tritech med sig vetskapen att den valda strategin har varit, och fortsätter vara den rätta. 

– Vi har planerat tillsammans med kunder för att kunna hålla ett buffertlager och det har fungerat väldigt lyckosamt. Det har gjort att hela smällen har dämpats. Och om man tittar hos våra leverantörer på de som har lyckats bäst så är det helt klart de som har lite mer strategisk sourcing i förväg på komponenter och inte jobbat så mycket efter ”just-in-time” eller back-to-back. De som har jobbat så strömlinjeformat som möjligt eller slaviskt efter ”just-in-time” verkar också vara de som haft det svårast, menar Patrik. 

Industrins relation till modeller som ”just-in-time” kommer med största sannolikhet hamna under lupp när vi är på andra sidan detta. 

– Jag tror att det kommer att omvärderas. En sån här händelse blottar svagheten i ett sådant koncept. Ekonomer gillar självklart att hålla nere balansräkningarna, men frågan kommer att bli; Hur mycket omsättning och vinst tappade bolag som var för strömlinjeformade enbart för att hålla nere kapitalbindningen? 

– Det behöver inte ens vara en så allvarlig brist som det är just nu, det kan vara en mer normal brist och konceptet är fortfarande problematiskt, avslutar Patrik innan det är dags för mig att gå upp på scenen för att prata om just komponentsituationen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-2
Annons
Annons