Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© WEAB
Elektronikproduktion |

Per Olov på WEAB lämnar över facklan

Efter 43 år inom elektroniktillverkning och 26 år på WEAB lämnar Per Olov Olsén över facklan och lägger karriären inom svensk elektronikindustri åt sidan. Efterträdare blir Thomas Halstensson som har samlat på sig mångårig erfarenhet från sin tid hos bland andra Note och Inission.

Per Olov började sin karriär i branschen på Tepro i Torsby 1979, det som i dag är kontraktstillverkaren Note. Därefter bar det i väg till Uni System/Scanvag och Diantek Produktion. Vid nittiotalets mitt initierade han beslutet att tillsammans med tre kollegor starta Wermlands Elektronik AB (WEAB), en verksamhet där han sedan dess har varit vd och styrelseordförande. – Det var faktiskt ett par kunder som tyckte att jag skulle starta upp egen elektroniktillverkning. Jag hade arbetat med elektronik hela livet innan dess och suttit på olika positioner i företag, och det var det som de tryckte på – ”du kan ju produktion och har produkterna”. Och vi kunde, mycket tack vare kontakten jag hade med kunderna sedan innan, lägga grundplåtarna för verksamheten och fick en flygande start, berättar Per Olov för Evertiq. Per Olov har varit med om mycket på över två decennier, både positiva händelser och sådana av mer dyster karaktär. Frågan är vad han själv tänker på vid en tillbakablick över årens lopp. – Terrorattackerna i USA 2001 och jordbävningarna i Japan 2011 kommer man inte att glömma – det blev stora omvärldseffekter, inte minst inom elektronindustrin där man slogs om komponenter och dumpade priser. Vi påverkades också, men jag tycker ändå att vi höll fanan högt och körde på utan att haka på sådana trender, säger han. Men det finns även åtskilliga ljusglimtar. – Att lilla WEAB, i lilla Torsby har lyckats locks till sig stora, världsomspännande företag, som till exempel BAE Systems och Hitachi, är fantastiskt. Sedan är jag stolt över hur bra kontakt vi har och har haft med alla våra kunder. Det finns en uppenbar kärlek till Torsby och ett engagemang för hemortens näringsliv. Per Olov berättar att det har funnits sekvenser där man har sneglat på att röra sig till Sunne, och bekräftar att det har funnits friare till verksamheten. Men där har man sagt stopp, alla gånger. – Vi värnar om Torsby, våra familjer och har hela tiden velat stanna kvar här. Vi har kunder över hela landet och har goda transportgångar och infrastruktur i form av järnväg och flygplats. Som kommun blir Torsby bara bättre och bättre; man satsar på industrin och engagerar sig i vad som görs här, vilket syns i och med att vi hamnar högre och högre i statistiken, berättar han. Det kändes inte rätt förrän EG Electronics, som har haft ett samarbete med WEAB i flera projekt under årens lopp, kom in i bilden, som sedan köpte den värmländska kontraktstillverkaren under sommaren 2020. Nytt blod vid rodret Thomas Halstensson tar nu officiellt över som platschef för verksamheten, medan Per Olov kommer verka som en form av rådgivande konsult året ut innan han går i pension. Per Olov känner en stor trygghet i att lämna över rodret till Thomas. – Det känns helt naturligt att Thomas tar över. Han har mångårig erfarenhet inom elektronikindustrin från sin tid hos Note, Inission och Torverk industriportar och har det som krävs för att styra skutan vidare har han i blodet, säger Per Olov.
Thomas Halstensson © WEAB
Thomas Halstensson berättar att han kom i kontakt Carina Osmond på EG Electronics och fick på den vägen nys om tjänsten. – Carina, som skulle bli min närmaste chef, var väldigt tydlig i sin vision för var WEAB skulle platsa i EG-sfären och vad de sökte hos den som skulle ta över efter P-O. Utmaningen som presenterades för mig av Carina och P-O var väldigt lockande, att få ta över ett såpass känt bolag som WEAB är i branschen och med en stor koncern i ryggen som stöd för att utveckla och bygga vidare på det som Patrik Nygren och P-O drivit i många år, gjorde att beslutet inte var så svårt egentligen, säger Thomas till Evertiq. Hur ser du på verksamheten i dag, och vart vill du ta WEAB på sikt? – Med den hjälp och stöd som EG:s säljorganisation utgör så ser jag positivt på framtiden och tror vi kommer få många nya projekt att utveckla vidare samtidigt som vi ska ta hand om våra befintliga kunder på bästa sätt. Om några år så ska vi vara ett självklart alternativ till kunder som funderar på att lägga elektronikproduktion i Sverige, säger Thomas, och tillägger: – Jag ser även ett embryo till ett elektronikproduktionskluster här i norra Värmland med NOTE, Inission och EG Electronics som förhoppningsvis kan generera fördelar för oss alla inom områden som utbildning av personal, förfrågningar från kunder som kanske inte riktigt passar i befintlig produktion hos den ena eller andra. Bistår gärna med mångårig kompetens Per Olov har och har haft, av hans Linkedin-profil att döma, ett flertal järn i elden vid sidan av elektroniktillverkning. Det känns knappast som att den avgående platschefen kommer vara sysslolös efter tiden på WEAB. – Jag kommer i första hand ställa upp som konsult för WEAB och EG, om det finns ett behov på någon position. Allt annat trappar jag sakta ner. Jag brukar säga att jag är 61 år men att jag har arbetat i 80, och bistår gärna med kompetensen inom elektronik jag har samlat på mig under årens lopp, avslutar Per Olov.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-12-07 23:13 V22.1.2-2