Hexagem siktar på att passera konkurrensen
Lundbaserade Hexagem ligger bakom ett nytt galliumnitrid-material som, enligt företaget, har stor potential att utvecklas och därmed passera konkurrensen på marknaden.
Hexagem bildades 2015 och är i dag det enda svenska företaget som utvecklar halvledare med galliumnitrid på kiselbrickor. Det framgår av en artikel från forskningsinstitutet Rise.
Lundaföretaget är sedan lite mer än ett år tillbaka kund hos ProNano, en test- och demomiljö för industrialisering av nanoteknik-baserade material, processer och komponenter, etablerat av Rise, Lunds universitet och Region Skåne.
Efter att vid begynnelsen ha framställt nanotrådar utifrån halvledarämnet galliumnitrid ska dessa visat sig ha goda förutsättningar för att skapa effektiva halvledarbrickor. Och det är hos ProNano som utvecklingsarbetet förs vidare.
– Vi satsar nu på att utveckla vertikala halvledare genom att tillverka betydligt tjockare skikt av galliumnitrid. Vårt mål är att göra tio mikrometer tjocka plattor till nästa år. Hexagems vision är att erbjuda ett material så att våra kunder kan bygga nya typer av vertikala komponenter, berättar Mikael Björk i artikeln.
Enligt vd:n är företagets teknologi kompatibel med industrins tillverkningsprocesser och hävdas vara en kostnadseffektiv sådan, bland annat på grund av materialets kvalitet som ska leda till mer besparingar och mindre energiförluster.
Samtidigt finns det potential för Hexagem att ge företaget en särprägel i en konkurrenshård industri som halvledarbranschen. Mikael berättar att den egna teknologins effektivitet står i paritet med marknadens toppskikt för GaN-på-kisel-halvedare, men att man hoppas lägga i ytterligare en växel.
– Vår patenterade teknologi är lika effektiv som marknadens bästa GaN-på-kisel-halvledare. I dagsläget har de 100 miljoner defekter per kvadratcentimeter. Men vi tror att vi kan förbättra materialkvaliteten väsentligt och närma oss 10 miljoner defekter per kvadratcentimeter inom kort och därmed passera konkurrensen, säger Mikael Björk, i artikeln.
Mikael lyfter fram stödet från Rise inom tillverkning av galliumnitrid på kiselsubstrat.
– Vi har fått en snabbare utveckling av vår produkt tack vare expertisen och utrustningen hos Rise. I labbet jobbar vi i princip på samma typ av maskiner som de stora halvledartillverkarna. Det är något som skulle ha varit väldigt dyrt för ett startup-bolag som Hexagem att finansiera på egen hand. Vi får en helt annan stabilitet med jämnare produktion och reproducerbarhet än vad vi till exempel hade fått på ett universitetslabb som har fler olika material i maskinerna. Vi har även fått tillgång till ett fantastiskt nätverk inom Rise och det har tillfört goda kontakter mot stora internationella företag och EU-projekt, säger Mikael i artikeln.
För mer information och för att se hur det går till i labbet, besök Rise.