Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© VTT
Teknik |

Nytt projekt ska accelerera finsk kvantteknologi

Forskningsinstitutet VTT samlar finsk akademi och industri till projektet QuTI för att utveckla nya komponenter, lösningar för tillverkning och testning, samt algoritmer för att säkra behoven för kvantteknologi.

QuTI-projektet sträcker sig över tre år och ska täcka kvantindustrins hela värdekedja – från material och hårdvara, till mjukvara och lösningar på systemnivå. Projektet har en totalbudget på tio miljoner euro, varav 5,6 miljoner kommer från Business Finland.

Kvantteknik är ett multidisciplinärt och snabbt utvecklande område. QuTI-konsortiet är en idealisk utgångspunkt för att stärka den internationella konkurrenskraften för finsk teknik och industri inom detta snabbt växande område, säger QuTI-projektets koordinator, professor Mika Prunnila från VTT, i ett pressmeddelande.

Projektet involverar tolv organisationer: VTT, Aalto-universitetet, Tammerfors universitet; CSC, Bluefors, Afore, Picosun, IQM Quantum Computers , Rockley Photonics, Quantastica, Saab och Vexlum.

Kvanttekniken har redan tagit steget från forskningslaboratorier till kommersiella tillämpningar. Vi ser fram emot att stödja denna utvecklingstrend ytterligare och att vara en del av att skapa ett globalt konkurrenskraftigt industriellt ekosystem i Finland kring denna teknik, säger Dr Jani Kivioja, CTO för ALD-aktören Picosun Group, i ett separat pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2