Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Teknik |

Ericsson: ”Robust finansiellt 2021”

Trots påverkad försäljning till följd av förlorade marknadsandelar i Kina summerar telekombolaget summerar fjolåret som ett robust finansiellt sådant.

Ericssons försäljning för fjolåret uppgick till 232,3 miljarder kronor, något lägre än helåret innan dess då telekombolaget redovisade 232,4 miljarder. Koncernens organiska försäljning ökade med fyra procent, med ökad försäljning inom Networks på sju procent.

Rapporterat resultat var 23,0 (17,6) miljarder. EBIT och EBIT-marginalen, exklusive omstruktureringskostnader, landade på 31,8 miljarder (27,8) respektive 13,9 procent (12,5). Nettokassan uppgick till 65,8 miljarder vid årets slut (41,9).

Ericsson ökade sin försäljning under fjärde kvartalet med tre procent. EBIT och EBIT-marginalen uppgick till 11,9 miljarder (11) respektive 16,6 procent (15,8). Periodens resultat ökade med 41 procent till 10,1 miljarder, jämfört med föregående år (7,2).

Vår strategi att investera i teknikledarskap och öka marknadsandelarna i vår kärnverksamhet genererade ett robust finansiellt resultat under 2021 och säkerställde ett bra fjärde kvartal för Ericsson. Vår avsikt att skapa värde genom tillväxt inom den trådlösa företagsmarknaden tog ett betydande steg framåt när vi offentliggjorde vår ambition att förvärva Vonage, som kommer att ge oss en bas för att utveckla en global nätplattform för att driva innovation för 5G-nät. Detta, i tillägg till de redan stora framstegen under 2021 i vår organiska företagsportfölj – Dedicated Networks och Sakernas internet – och den framgångsrika integrationen av Cradlepoint, skriver Ericssons vd, Börje Ekholm, i rapporten för helåret.


Förlorade marknadsandelar i Kina påverkade dock försäljningen med -7,7 miljarder och tillväxttakten med -3 procentenheter, vilket enligt bolaget betyder att exklusive Kina var den organiska försäljningstillväxten 8 procent.

Börje Ekholm säger till nyhetsbyrån TT att han ser det ”som en direkt konsekvens av att Sverige valde att stänga ut kinesiska Huawei från 5G-utbyggnaden”, skriver Ny Teknik.

Vi har fått en väsentligt lägre marknadsandelstilldelning i Kina än vad vi hade hoppats på, och vi ser väl det som en konsekvens av det svenska beslutet, säger Börje Ekholm till TT, skriver Ny Teknik.

Networks försäljning ökade organiskt med tre procent under fjärde kvartalet, trots betydligt lägre volymer i Kina, skriver bolaget. Digital Services ökade försäljningen under fjärde kvartalet med tre jämfört med samma kvartal föregående år

Patent- och licensintäkterna uppgick till 2,4 miljarder (2,6), inklusive ett nytt mindre avtal med retroaktiv påverkan.

Ericssons patent- och licensintäkter är fortsatt påverkade av flera patentlicensavtal som löper ut och där förnyelse väntas samt av förhandlingar om 5G-licenser. Detta kommer att leda till patent- och licensintäkter på uppskattningsvis 1,0-1,5 miljarder under första kvartalet, om inte förnyade avtal skrivs på under första kvartalet, skriver Ekholm i rapporten.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-12-07 23:13 V22.1.2-1