Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© firaxissmooke dreamstime.com
Teknik |

600 miljoner till energiomställningens kompetensförsörjning

Energimyndigheten, tillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi, finansierar elva kompetenscentrum som ska bygga upp kunskap och kompetens som accelererar omställningen bort från fossilsamhället.

Energimyndigheten har utlyst forskningsmedel för att finansiera ”de bästa kompetenscentrumbildningarna i Sverige inom energiområdet”. Det framgår av ett pressmeddelande.

Syftet med utlysningen är att finna kompetenscentrum som kan skapa en, enligt myndigheten, ”långsiktig samverkan mellan olika parter och bedriva högkvalitativ och behovsdriven forskning som bidrar med spetskompetens om centrala frågor för att skapa och upprätthålla ett hållbart och fossilfritt energisystem”.

Det är väldigt glädjande att se det stora intresse denna utlysning om kompetenscentrum har haft. Kompetensförsörjning och -utveckling är ett centralt bidrag från forskningen och denna satsning gör vi tillsammans med akademin, näringsliv och offentlig sektor. Satsningen bidrar också till att Sverige fortsätter vara en världsledande forsknings- och innovationsnation med ett konkurrenskraftigt näringsliv, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

Utlysningen lockade totalt 29 ansökningar.

Kvalitén på samtliga ansökningar har varit mycket hög. Efter en gedigen bedömningsprocess har vi nu en portfölj med 11 centrum med internationell spets inom en bredd av olika områden där efterfrågan på kompetens är stor, säger Rémy Kolessar, avdelningschef för Forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

Bland de beviljade centrumen listas Svenskt elmobilitetscentrum, Svenskt centrum för el-energilagring och balansering samt Kompetenscentrum för hållbara turbinbränslen för luftfart och kraftproduktion (CESTAP).


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-09-14 18:08 V21.0.48-2
Annons
Annons