Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© 4designersart dreamstime.com
Komponenter |

Rekordhög halvledardistribution i Europa under kvartal fyra

Tillväxten för halvledarkomponenter under fjärde kvartalet uppgick till 39,4 procent, medan produktkategorierna interconnect, passive och electromechanical steg med 39,5 procent. Det rapporterar organisationen DMASS, som ser att svåråtkomligheten kommer att fortsätta under det innevarande året.

Försäljningen av halvledarkomponenter uppgick till totalt 2,62 miljarder euro. Siffran för de andra kategorierna (interconnect, passive och electromechanical) landade på 1,13 miljarder. Rekordnivåer, menar DMASS.

Vi har sett tillväxttakter som har varit liknande eller högre tidigare, men nivån på försäljningen saknar motstycke, säger Hermann Reiter, styrelseordförande för DMASS, i rapporten, och fortsätter:

Med tanke på att trycket på komponentmarknaden fortfarande är kvar – representerat av extremt höga bokningar, enorma eftersläpningar och ledtider långt in i 2023 – åtföljs vår optimism inför det nya året av viss oro över effekterna av bristen på tillväxttakten av våra kunder. Samtidigt som tillväxtmöjligheterna är enorma, finns det även stora risker i form av dubbelbeställningar eller andra typer av risker, så som covid-relaterade störningar i leveranskedjan och geopolitiska konflikter.

Halvledarkomponenter – Italien i topp

Spridningen var ganska stor mellan länderna, skriver DMASS. Tyskland noteras för en distributionstillväxt på 44,4 procent till 707 miljoner euro, Italien med 50,9 procent till 233 miljoner, Frankrike 43 procent till 170 miljoner och Storbritannien 42,8 procent till 174 miljoner. Östeuropas tillväxt uppgick till 30,5 procent, 467 miljoner. På årsbasis ska i stort sett samtliga länder ha uppvisat till tvåsiffrig, procentuell tillväxt under helåret.

Minneskategorin uppges ha varit den snabbast växande produkten under kvartalet med 64,3 procent till 284 miljoner. Discrete landade på 54,9 procent till 155 miljoner. Analog och MIS Micro steg med 39,3 respektive 34,5 procent till 729 respektive 517 miljoner. Kraft, sensorer och standard logic hamnade över genomsnittet tillsammans, medan opto, other logic och programmable logic hamnade under snittet.

Interconnect, passive och electromechanical

Kategoritrion höll jämna steg med halvledarkomponenterna, samtidigt som gruppen stack ifrån motståndet på årsbasis. Den årliga tillväxten ökade med 32,1 procent till 4,36 miljarder, och 39,5 procent till 1,13 miljarder under kvartalet. Regionalt uppges tillväxten vara lika spridd, med undantag för ett ”eftersläpande Ryssland”.

Produktmässigt ökade passive med 40,6 procent till 534 miljoner, tätt följd av electromechanical som steg med 38,7 procent till 525 miljoner. Kraftelektronik, batterier inräknat, noteras för en stabil tillväxt på 38,9 procent till 68 miljoner.

Distributionsförsäljningen för samtliga komponenter ökade med 25,4 procent till över 13,9 miljarder euro under fjolåret.


 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons