Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SEEL
Teknik |

Byggstart för nytt testcenter i Nykvarn – för tunga elfordon

Nu påbörjas bygget av ett nationellt testcenter för framtidens eldrivna fordon – SEEL i Nykvarn. Anläggningen får en inriktning mot tunga fordon och blir en del i utvecklingen av framtidens elektrifierade transporter.

I går togs det första spadtaget till en av SEEL:s anläggningar för framtidens elektromobilitet, ett testcenter som tas i drift 2023. Här ska forskare och företag testa och utveckla batteriteknik och drivlinor för tyngre fordon, flyg och båtar, står det i ett pressmeddelande.

Testcentret i Nykvarn kommer att omfatta en cirka 3'700 kvadratmeter tekniskt avancerad byggnad, anpassad för forskning och utveckling av elektrifierade drivlinor och fordonsbatterier för tunga fordon.

Att valet föll på Nykvarn hör samman med det strategiska läget på verksamhetsområdet Stockholm Syd Mörby, 12 kilometer från Scania i Södertälje och 30 minuter från centrala Stockholm, skriver man i pressmeddelandet. 

Testcentret SEEL kommer att vara mycket viktigt i fordonsindustrins omställningsarbete. Målet är att SEEL ska vara världsledande inom elektromobilitet och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft. Anläggningen i Nykvarn är central i detta arbete, säger Pia Sandvik, vd på Rise, i pressmeddelandet.

Bakom SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory, står statliga Ruse, Research Institutes of Sweden, och Chalmers. Satsningen bygger på samverkan mellan stat, akademi och näringsliv. Industriparter är Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen. Sammantaget investeras cirka 1,3 miljarder kronor i SEEL.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons