Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kitron
Elektronikproduktion |

Kitron: förvärv och stark efterfrågan bäddar för tillväxt 2022

Kontraktstillverkaren Kitrons sista kvartalsrapporter för 2021 visar på en stark efterfrågan, men också intäktsbegränsningar på grund av komponentförsörjningen och smittspridningen i Kina. Men en rekordstor orderstock och förvärvet av BB Electronics bäddar dock för ett stabilt 2022.

Bolaget rapporterar att intäkterna under det fjärde kvartalet 2021 var 949 miljoner norska kronor, jämfört med 992 miljoner norska kronor året innan. Efterfrågan beskrivs som mycket stark, men tillväxten begränsades av den rådande komponentbristen och en nedstängning av Kitrons anläggning i Ningbo, Kina – som stängdes ned på grund av ett utbrott av covid-19 i regionen.

Kitron meddelar att mer än 160 miljoner norska kronor i efterfrågan under kvartalet har försenats till 2022.

Orderstocken slutade på 2,82 miljarder norska kronor, en ökning med hela 41 procent jämfört med fjolåret. Orderstocken ökade inom alla marknadssektorer utom försvar och flyg.

– Två krafter dominerade det fjärde kvartalet. På den positiva sidan, en utmärkt efterfrågan och en rekordstor orderstock. Den negativa sidan kantades av utmaningarna orsakade av brist på komponenter och pandemin. Höjdpunkten under det fjärde kvartalet var förvärvet av BB Electronics. Jag var övertygad om fördelarna med den här affären innan vi tillkännagav den, och min övertygelse har blivit ännu starkare efter att vi arbetat med BB-teamet på gemensamma planer. Det stärker min positiva syn på de kommande kvartalen och åren,säger Kitrons vd, Peter Nilsson, i finansrapporten.

EBIT för det fjärde kvartalet uppgick till 52,3 miljoner norska kronor, en minskning med 23,5 % från 75,7 miljoner norska kronor samma period 2020. EBITDA var 78,4 miljoner norska kronor, jämfört med 102,2 miljoner norska kronor förra året.

Vinsten efter skatt uppgick till 40,4 miljoner norska kronor, jämfört med 47,1 miljoner norska kronor samma kvartal föregående år.

Under december förra året kom nyheten att Kitron förvärvar danska BB Electronics – med produktionsanläggningar i Danmark, Kina och Tjeckien.

För 2022 räknar Kitron med intäkter mellan 5,2 och 5,8 miljarder norska kronor, vilket inkluderar BB Electronics. EBIT väntas hamna mellan 330 och 430 miljoner norska kronor. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons