Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Digi Key Getty Images
Elektronikproduktion |

Fem trender inom automation och styrning under 2022

Thomas Jefferson sade en gång, "Jag tycker bättre om framtidens drömmar än det förgångnas historia." Med tanke på vad vi alla har upplevt under de senaste drygt två åren, så tendererar jag att hålla med Jefferson. När jag ser fram emot 2022, förutser jag fem trender för automations- och styrvärlden.

Av Eric J. Halvorson, Partnership Marketing Manager II – Strategic Programs hos Digi-Key Electronics. 

Återförande av tillverkning

Under de senaste två åren, har vi sett allt från hamstring av toalettpapper till betydande brister på halvledarkretsar. Bristen på kretsar har lett till en enorm flaskhals i tillverkningen - från bilar till konsumentelektronik, alla tillverkare har känt av pressen. Majoriteten av världens halvledare tillverkas för närvarande i Kina och Taiwan. Ökning av efterfrågan, problem i leveranskedjan och brist på råmaterial har tillsammans bidragit till en ökning i antalet tillverkare som funderar på att flytta tillbaka sina fabriker till Nordamerika. Ett nytt handelsavtal mellan USA, Mexiko och Kanada har lockat fler tillverkare att flytta tillbaka sina fabriker till Nordamerika.

Ett återförande kommer att öka behovet av automation, då tillverkarna kommer att behöva bygga in automatiserade processer och kompensera för bortfall av personal, för att förbli konkurrenskraftiga i jämförelse med låglönemarknader. Enligt en artikel i Reuters nyligen, har robotförsäljningen 2021 slagit rekord då fler tillverkare undersökt potentialen i att öka produktionen med hjälp av robotar. Från januari till november beställdes 29 000 robotar till ett värde av 1,48 miljarder dollar, en ökning med 37 % jämfört med samma period 2020.

Ökat fokus på cybersäkerhet

Nyhetsrapporter om angrepp med utpressningstrojaner mot amerikanska statliga bolag har belyst behovet av ökad cybersäkerhet. Förra året infiltrerades Colonial Pipeline av en grupp ryska hackers via det VPN-nätverk som personalen använde för fjärråtkomst till sina system. Lösensumman betalades i bitcoin, och eftersom hackarna har blivit djärvare, fortsätter de att attackera infrastruktur, tillverkare och till och med privatpersoner. Det blir alltmer nödvändigt att företagen implementerar en stark och smidig cybersäkerhet för att skydda sina tillgångar och verksamheter.

Traditionell kontra additiv tillverkning

3D-utskrifter har tagit världen med storm de senaste åren. Med framsteg inom verktyg och filament, har tekniken kommit långt sedan konceptet med 3D-utskrifter först lanserades på 40-talet. Idag ser vi 3D-utskrifter som använder additiv tillverkning, som skapar industriella prototyper snabbare och med högre noggrannhet. Allteftersom listan med utskrivningsbara material fortsätter att växa, måste företagen fråga sig själva vilken blandning av traditionell tillverkning kontra additiv tillverkning som är vettig, och hur snabbt de ska integrera den nya tekniken? Tillverkare av hörapparater i USA har gått över från traditionell till additiv tillverkning på mindre än två år, vilket har ökat flexibiliteten i tillverkningen och möjliggjort större anpassningsmöjligheter.

Vikten av förebyggande underhåll

Förebyggande underhåll har funnits länge, men under de senaste åren har det blivit en enorm ökning i behovet av att samla in information från varenda aspekt av den industriella tillverkningsprocessen. Varje steg under resan för en tillverkad produkt analyseras. Sensorer övervakar vibrationer, temperaturer, buller, luftfuktighet, etc. för att minska avfall och förluster genom att se till att produktionslinjen arbetar med maximal effektivitet. System för tillståndsövervakning rapporterar när ett lager eller en motor börjar nå slutet av sin livslängd. Borta är de dagar då man skickade en tekniker till verkstadsgolvet för att utföra schemalagt rutinunderhåll på en motor bara för att kalendern sade att det skulle ske. Med möjligheten att övervaka varenda aspekt av sagda motors prestanda, vet vi nu exakt när den kommer att gå sönder och när vi ska göra förbeställningar för att byta den. Det innebär färre situationer med avbrott och neddragningar i linjeproduktionen, vilket minimerar förlusten i anläggningens produktionskapacitet.

Hållbara och miljömässigt ansvarsfulla arbetssätt på företag

Tillverkare är mycket mer miljömedvetna idag än vad de var för bara tio år sedan. Mycket av detta drivs av konsumenternas köpvanor. Kunder är idag mycket mer benägna att köpa produkter som är tillverkade av hållbara material från välrenommerade tillverkare som tar sitt miljöansvar på allvar. Som ytterligare drivfaktor för denna trend, har de höga kostnaderna för el och resurser medfört att tillverkarna börjat använda mer miljövänliga processer. Genom att anamma ett synsätt kring den totala livscykeln i hela tillverkningsprocessen, själva produkten, resurser och råmaterial, hjälper tillverkarna till att minimera de negativa miljöeffekterna.

Sammanfattning

När vi beger oss ut på ännu ett varv runt solen, så är det nya året fyllt av förhoppningar. Framtidens automation och styrning flödar över av nya möjligheter att utveckla smartare processer och leverera bättre produkter till kunderna. Med mycket arbete och en smula tur, kommer trenderna för 2022 att göra det möjligt för "framtidens drömmar" att bli verklighet, och förbättra det sätt vi arbetar och lever på under de kommande åren.


Om Författaren: Eric J. Halvorson är Partnership Marketing Manager II – Strategic Programs hos distributören Digi-Key Electronics. Bolaget saluför mer än 10,7 miljoner komponenter från över 2 200 tillverkare. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-09-14 18:08 V21.0.48-2
Annons
Annons