Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel
Komponenter |

Intel köper Tower Semiconductor

Den amerikanska tillverkaren avancerar sin foundrystrategi och meddelar att bolaget kommer att förvärva israeliska Tower Semiconductor för 5.4 miljarder dollar, närmare 50.3 miljarder kronor.

Efter mediaspekulationer gällande ett eventuellt förvärv bekräftar nu bolagen att man nått en överenskommelse där Intel kommer att förvärva Tower för 53 dollar per aktie i kontanter, vilket motsvarar ett totalt företagsvärde om cirka 5,4 miljarder dollar. Affären väntas slutföras inom cirka 12 månader, det framgår av ett pressmeddelande.

Intel lanserade för inte så länge sedan sin nya IDM 2.0-strategi, där företaget siktar på att utöka sin tillverkningskapacitet, fotavtryck och teknologiportfölj för att möta efterfrågan från industrin.

En av nyckeldelarna i IDM 2.0-strategin är Intel Foundry Services (IFS), med vilken Intel vill bli en storleverantör av USA- och Europabaserad foundrykapacitet

Intels vd, Pat Gelsinger, säger i pressmeddelandet att Towers teknologiportfölj, geografiska avtryck och kundrelationer kommer att hjälpa intel att skala sina foundrytjänster och därmed tar bolaget ett stort kliv mot sitt mål att bli en storspelare bland foundrybolagen.

Tower fokuserar på snabbväxande marknader som mobil-, fordon- och kraftmarknaden. Företaget är också verksamt i regioner som är geografiskt kompletterande till Intel, med foundry närvaro i USA och Asien. Tower tar med sig mer än 2 miljoner waferstarter per år i kapacitet – och även tillväxtmöjligheter i Texas, Israel, Italien och Japan.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2