Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© IAR Systems
Embedded |

IAR:s resultat minskar – men tillväxt tillbaka i alla regioner

Fjolåret var ett år där IAR Systems underpresterade. Det konstateras i embedded-bolagets bokslutskommuniké för 2021. Samtidigt befinner man sig på en resa för tillväxt – som under fjärde kvartalet började vakna till liv världen runt.

Nettoomsättningen blev något högre under fjärde kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020 och uppgick till 91,6 miljoner kronor. EBITDA minskade några snäpp till 29,2 miljoner (32,5).

Rörelseresultatet landade på -119 miljoner, en kraftig minskning jämfört med samma kvartal året innan (19). Resultatet sjönk till -105,4 miljoner (12).

Helårsomsättningen minskade till 355,9 miljoner (372). Rörelseresultatet föll till -68.5 miljoner (83,8). Och resultatet minskade till -67,4 miljoner (59,4).

”I rörelsens kostnader ingår nedskrivning på immateriella tillgångar om 118 miljoner kronor samt kostnader kopplade till entledigandet av vd om 16 miljoner kronor,” förklarar bolaget i sin bokslutskommuniké.

2021 underpresterade IAR. Q4-2021 har varit ett kvartal av flera beslut: smärtsamma, bra och nödvändiga. Ett omtag som leder till att vi fortsatt utvecklar oss till att bli och vara det bästa företaget som en innovativ partner till våra existerande och nya kunder och skapa en smartare och säkrare framtid för våra kunder, och deras kunder, berättar vd:n Richard Lind i rapporten.

Pandemins återkomst har varit en utmaning för bolagets planering för 2020, bland annat i form av event och mässor. Halvledarbristen medför att kunder inte kan starta projekt som de planerat för, att de får göra om design och eventuellt använda de halvledare som finns tillgängliga, 

Detta är positivt för IAR Systems, då vi har stöd för i princip alla relevanta processorer. Det kompenserar dock inte fullt ut för de störningar i leveranskedjor som många kunder brottas med, fortsätter Lind.

Bolaget vittnade under fjärde kvartalet om att tillväxten är tillbaka i alla regioner.

Trots restriktioner och nedstängningar så växer vår verksamhet i APAC. Kina fortsätter visa tillväxtsiffror som gör att vi kommer att dubbla antalet anställda i Kina. I USA har vi nya dialoger inom t ex Automotive runt automatisering (CI/CD) och byggverktyg samt debugging vilket inte Open Source levererar. I EMEA har vi sett ett stort intresse för våra Linux-lösningar samt våra lösningar inom Functional Safety. Kombinationen av dessa två lösningar har varit den vanligaste förekommande konversationen under perioden. Vi kan även se att RISC-V börjat dyka upp i våra kundkonversationer i EMEA. Den tillväxten vi sett i Q4 bedömer vi kommer att fortsätta 2022, skriver Richard Lind i rapporten.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-09-14 18:08 V21.0.48-2
Annons
Annons