Annons
Annons
© Aspocomp
Mönsterkort |

Aspocomps fabrik i Uleåborg får ny etslina

Orderingången är fortsatt stadig hos Aspocomp i Uleåborg, Finland. Som ett led i att bemöta en hög efterfrågan har mönsterkortstillverkaren investerat i en ny etslinje (SES) och höjer därmed kapaciteten för processdelen.

Det var i slutet på förra veckan som Aspocomp gav en uppdatering från sin finska fabrik i Uleåborg. Ett videoklipp från varumottagningen visade en lång räcka vitvaru-liknande pjäser, närmare tio stycken, vilande på lastpallar. Tillsammans bildar de en etslina, eller rättare sagt en Strip-Etch-Strip-lina (SES), som det kallas. 

Ari Beilinson, Vice President Sales and Marketing på Aspocomp, berättar för Evertiq över telefonen att ersätter en äldre modell i fabriken med en helt ny maskin, av fabrikatet Schmid.

Vi fördubblar vår etsningskapacitet med den nya maskinen för att hantera större volymer, säger Ari, och uppger att SES-linjen sträcker sig över 26 meter.

Men det finns fler fördelar med investeringen än kapacitet, menar han.

Dels innebär maskinen en bättre kvalitet genom etsningsprocessen, men också att vi reducerar tid då kort med tjockare kopparlager endast behöver köras en gång, i stället för två varv.

Hur stor orderingången är i dagsläget hos bolaget, eller i vilket kundsegment efterfrågan är som störst avböjer man att kommentera. Orderboken har dock varit stark över en längre tid, så sent som i tredje kvartalet ökade den till rekordet 15,8 miljoner euro, och fortsätter att vara det.

Förhoppningen är att etslinjen ska vara installerad och redo för produktion den här veckan.

Det vi har framför oss är att genomföra läckage-tester med vattenspolning genom linjen. Därefter ska systemet rengöras med kemikalier innan vi fyller på med de huvudsakliga processkemikalierna, avslutar Ari Beilinson.

Utrustningen ingår i ett tidigare sjösatt investeringsprogram på tio miljoner euro tillägnat till fabriken i Uleåborg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-1