Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Bosch (används i illustrativt syfte)
Teknik |

Sverige behöver kraftsamla och satsa på halvledarteknologi

Det pågår en kraftsamling världen över där både privata och offentliga investeringar sker, allt för att stärka sina positioner inom halvledarteknologi. Den senaste tiden har både forskningsinstitutet Rise och rektorer från Lunds universitet lagt fram argument för att även Sverige, känt för sin innovationskraft, behöver främja sin egen konkurrenskraft.

Forskningsinstitutet Rise släppte under förra veckan en rapport med titeln “Sverige i halvledarvärlden – analys och förslag till strategi”.

Det övergripande målet för Sverige, menar Rise, “bör vara att använda vår nationella styrka inom innovation som hävstång, och fokusera de starka specialiserade kompetenserna som finns här i landet, jämte långsiktiga investeringar i forskning inom halvledarteknik, systemdesign och halvledarmaterial”.

Vidare går det att läsa att Sverige behöver stärka sin position som “leverantör av produkter och tjänster i ett antal nischer där vi uppvisar global spetskompetens samt som avnämare av halvledarprodukter för industriella behov.”

Företag av alla storlekar – små, medelstora och stora – ska, enligt Rise, “få tillgång till de halvledare och system byggda på halvledare som krävs för den produktion av produkter och tjänster som bidrar till Sveriges välstånd”.

Svenska industriföretag ska kunna säkra tillgång till den kompetens och de tjänster som krävs då industrins produkter innehåller allt större mängd halvledare, och för att maximera möjligheterna för svenska halvledar- och elektronikinnovationer att hävda sig på världsmarknaden, och på så sätt bidra till landets välstånd, fortsätter forskningsinstitutet.

Ett av tre strategiska mål är, enligt rapporten, att “säkra och vidmakthålla en roll för Sverige i halvledarindustrin, inte minst genom svensk representation i de organ och församlingar som beslutar om framtida europeiska investeringar”.

Så sent som i går gick Erik Renström och Heiner Lenke, rektor respektive prorektor på Lunds universitet, ut i en debattartikel i Dagens Industri om att “Sverige måste satsa på utveckling av nya halvledare”.

Man menar att Sverige ”har goda chanser att ta täten i fråga om framtidens digitala möjliggörare” och att man ”nu står vid ett möjligheternas fönster”.

Renström och Lenke lyfter fram att ”vem som besitter kompetensen, resurserna och samarbeten för att ”designa” innovativa material och chip från grunden är den viktigaste frågan.

Om rätt åtgärder vidtas av regering, forskningsfinansiärer, lärosäten och industriföreträdare kan våra kunskapsintensiva miljöer inta en än starkare position och förse allt fler företag med framtidsavgörande, digital kompetens, skriver rektorerna i DI.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-1
Annons
Annons