Annons
Annons
© Scania
Teknik |

Scania lägger dryg miljard på ny testbana

Lastbilstillverkaren meddelar att bolaget investerar nära en miljard kronor i ny testbana för autonoma och elektrifierade fordon.

Scania meddelade i november i fjol om en investering på över en miljard kronor i en fabrik för batterimontering och 160 miljoner i ett nytt batterilabb vid sitt forsknings- och utvecklingscenter i Södertälje.

Den här gången lägger man 975 miljoner – på en testbana.

Vi utvärderar och undersöker möjligheten till att bygga en provbana anpassad för framtidens fordon för att möta det behov inom autonomt och elektrifiering vi ser kommer, säger Anders Williamsson, chef för Scanias industriella verksamhet, i ett pressmeddelande.

Den nya testbanan kommer vara belägen i Södertälje och blir en del av Scanias forskning- och utvecklingsverksamhet.

Vi fortsätter att investera lokalt i Södertälje, för att ha närhet till hela kedjan med produktion, utveckling och testning. Det är viktigt för Scania men också viktigt för fordonsklustret i Mälardalen och för Sveriges förmåga att ligga i framkant inom utvecklingen av hållbara transportlösningar, säger Williamsson.

Ambitionen är, enligt Scania, att påbörja arbetet med testbanan under 2022, förutsatt att bolagets ansökan till Länsstyrelsen godtas. Väl där förväntas arbetet pågå minst till 2026.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2