Annons
Annons
Annons
Annons
© Bosch (används i illustrativt syfte)
Analys |

Konflikten i Ukraina påverkar tillgång på gas för halvledare

Ukraina är en stor leverantör av råmaterialgaser för halvledare, så som neon, argon, krypton och xenon, skriver marknadsundersökningsbyrån Trendforce.

Nära på 70 procent av världens kapacitet för neongas levereras från Ukraina. Andelen som används i processer halvledartillverkning är mindre än i andra industrier, men är tillräckligt stor för att påverka industrin om tillgången stryps, skriver Trendforce.

Samtidigt som konflikten mellan Ukraina och Ryssland kan påverka tillgången på inerta gaser regionalt, sitter halvledarfabriker och gasleverantörer på lager, kombinerat med möjlighet till leveranser från andra regioner. Ett avbrott i Ukrainas gasproduktion kommer inte att stoppa halvledarproduktionen på kort sikt, menar byrån. Minskningen av gastillförseln kommer dock sannolikt att leda till högre priser, vilket kan öka kostnaderna för produktion av kiselplattor.

Så kallade inerta gaser används främst i litografiprocesser för halvledare. Processen som i första hand kräver neongas är DUV-exponering och omfattar 8-tums kiseplattor (180nm), till och med 12-tums kiseplattor (1Xnm).

Enligt Trendforce utgör den globala produktionskapaciteten på foundry-sidan rörande ovanstående noder 75 procent av den totala kapaciteten. För de flesta av världens fabs kommer 90 procent av intäkerna via ovanstående nod-spann. Utöver detta räknas även tillverkningsprocesserna för några av de i dag mest svåråtkomliga komponenterna in i samma nod-spann, till exempel PMIC, Wi-Fi, RFIC och MCU. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2