Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Trendforce
Analys |

Nickelpriserna riskerar att öka av ryska invasionen i Ukraina

Högre priser på olja och gas är inte de enda råvarorna som kan påverkas av den rådande situationen i Ukraina. Marknadsundersökningsbyrån Trendforce belyser att priserna även för metaller som aluminium, nickel och koppar riskerar att bli högre.

Nickel är ett av nyckelmaterialen i tillverkningen av batterier till elfordon och används primärt i produktionen av ternära katodmaterial.

Trendforce skriver i en dagsfärsk rapport att den globala utvinningen av nickel låg på omkring 2,7 miljoner ton, primärt hämtad från Indonesien, Filippinerna (37%) och Ryssland.

Ryssland uppges stå för runt nio procent, och rankas därmed som världens tredje största producent. Den ryska leverantören Norilsk levererar cirka nio procent av världens nickel, och 90 procent av hemlandets totala produktion. Bolagets högkvalitativa nickelproduktion står för 22 procent av världens totala mängd. 

Rysslands export av nickel uppges inte vara påverkad i dagsläget, men skulle situationen mellan Ryssland och Ukraina fortsätta att försämras riskerar den globala försörjningen av nickel att påverkas på kort sikt med ökade råvarupriser och ett ökat kostnadstryck på marknaderna för till exempel eldrivna fordon och ternära batterier.

TrendForce tror att europeiska och amerikanska sanktioner mot Ryssland kan skapa en förändring i flödet av ryskt nickel på grund av Norilsks höga koncentration av produktion och bearbetning.

Byrån skriver att nickel kan delas in högkvalitativt nickel, medelhögt nickel och nickel av lägre kvalitet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1