Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kanthal
Komponenter |

Kanthal ser stor potential i halvledarindustrin

Kanthals avyttring av produktionsutrustning för halvledare från i höstas var överraskande. Särskilt med tanke på hur omtalat det högteknologiska området är och har varit. Men enligt bolaget har man fortfarande foten kvar i branschen – men i en mer optimerad form.

Kanthal, baserat i Hallstahammar, är specialiserat på så kallad motståndsvärmning och tillverkar olika typer av elektriska värmelösningar för ett antal industrier, bland annat stål, glas och elektronik, och som når mycket höga temperaturer.

I oktober i fjol tillkännagav bolaget att man avyttrar sin affärsenhet inriktad på produktionsutrustning för halvledare till amerikanska Yield Engineering Systems, YES. Man förklarade detta som en ”optimering av portföljen”, och att bolaget har ett starkt fokus att växa inom sin kärnverksamhet, som är industriella värmningslösningar.

Utrustningen som överlåts till YES är storskaliga maskiner, eller ugnar, som används i en process kallas ”thermal processing”, eller termisk bearbetning.

Kanthal har avyttrat produktionsutrustning till amerikanska YES, i detta fall för termisk bearbetning. © Kanthal

Patrik Johansson, marknadskommunikationschef på Kanthal, berättar att man arbetar med att göra portföljen mer fokuserad. Ugnar och produktionsutrustning tillhör inte bolagets kärnverksamhet – det är snarare värmekällan som i det här fallet är bolagets starka sida.

I det här fallet är det värmekassetten som är vår kärnverksamhet och den som vi kommer att fortsätta tillverka och sälja, säger Patrik Johansson till Evertiq.

Det rör sig om så kallade värmekassetter (eller diffusionskassetter) och är isolerade, cylinderformade rör med motståndstråd på insidan som hanterar olika temperaturintervall upp till 1’350 grader. Rören placeras sedan inuti ugnarna, och väl där bearbetas olika typer av material, till exempel kristallina kiselplattor.

Värmekassett, eller diffussionskassett. © Kanthal

Halvledarindustrin har varit ett hett område under en längre tid, och visst finns det en legitimitet i att fråga varför ett bolag väljer att avyttra en affärsenhet inriktad på sektorn.

Patrik berättar att man, trots avyttringen av produktionsutrustningen för halvledare, fortfarande har foten kvar i branschen genom tillverkningen och försäljningen av kassetterna. Det finns även ett OEM-avtal mellan Kanthal och YES gällande försäljning av värmekassetter.

Framöver kommer vi fokusera på vår kärnkompetens, vilket i det här fallet är värmelösningar – som inkluderar halvledarindustrin. Det finns en stor efterfrågan på våra värmeelement för att tillverka halvledare, och där ser vi stor marknadspotential, avslutar Patrik.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons