Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Elektronikproduktion |

Scania investerar i robotar från ABB till jättefabrik

Industrikoncernen ABB meddelas leverera robotar till Scanias kommande batterimonteringsanläggning i Södertälje.

Det var i mitten på november 2020 som Scania offentliggjorde sina investeringar i en fabrik för batterimontering och ett nytt batterilabb vid sitt forsknings- och utvecklingscenter i Södertälje.

Två år senare står det klart att ABB kommer leverera robotar till en högautomatiserad produktionslinje i anläggningen, som sträcker sig över 18’000 kvadratmeter. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Fabriken har utformats i enlighet med Scanias satsning att vara i framkanten av den industriella digitaliseringen, automationen och användningen av avancerad robotteknik för att slimma produktionsprocesserna med ökad flexibilitet. Det är där robotarna och lösningarna från ABB kommer in i bilden, säger Tony Persson, chef för Scanias batterimontering, i pressmeddelandet. 

ABB-robotar som involveras i monteringsprocessen är bland andra IRB 390, IRB 4600 och IRB 6700 tillsammans med ytterligare lösningar som stöttar produktionsprocessen. IRB 390 kommer exempelvis montera kontaktplattor i batterier.

På fabriken kommer man att montera batterimoduler från celler från Northvolts batterifabrik i Skellefteå och de färdiga batteripacken levereras direkt till monteringshallen. 

Byggstarten av fabriken ägde rum i början av 2021 och beräknas vara i full drift till 2023.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1