Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sveriges Ingenjorer
Analys |

Sveriges Ingenjörer: ”Viss återhämtning i löneökning 2021”

Färska siffror från Sveriges Ingenjörers lönestatistik visar att en viss återhämtning skedde under fjolåret efter ett 2020 med mycket låga löneökningar.

Under 2021 hade ingenjörer mellan 43'500 och 58'900 kronor i medellön, visar färska siffror från Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Inom den privata sektorn ökade medellönen för civilingenjörer med 4,1 procent förra året och 3,8 procent för högskoleingenjörer. 

För civilingenjörer inom industrin var motsvarande ökning 3,5 procent och 3,6 procent för högskoleingenjörer. 

I den offentliga sektorn var ökningarna mer beskedliga: statligt anställda civilingenjörers löner ökade med 2,2 procent och anställda i regioner och kommuner fick se lönerna stiga med 2,5 procent.

Till följd av pandemin pausades löneförhandlingarna under 2020 för de flesta ingenjörer och höjningarna under 2021 gäller för de flesta en stor del av 2020.

2020 var ett förlorat år som till viss del kompenserats av löneökningarna under fjolåret när arbetsmarknaden återhämtade sig och efterfrågan på ingenjörers kompetens steg snabbt. Tyvärr ser vi att de offentligt anställda ingenjörerna släpar efter, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande. 

Inom visa områden råder nu stor efterfrågan på ingenjörers kompetens, skriver branschorganisationen. Ett exempel är IT-sektorn där lönerna förra året ökade med 6,0 procent för civilingenjörer. Även inom kemiindustrin ökade lönerna 2021 snabbare än genomsnittet: 4,4 procent för civilingenjörer.

Den goda arbetsmarknaden och de ökade möjligheterna till distansarbete gör det lättare än på länge att söka sig till en ny arbetsplats om arbetsgivarens lönebud ligger för lågt, säger Camilla Frankelius i pressmeddelandet. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1