Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

USA: Information otillräcklig i Ericssons Irak-utredning

Det amerikanska justitiedepartementet riktar kritik mot Ericsson för otillräckligt information både inför och efter en uppgörelse från 2019 rörande överträdelser av FCPA, Foreign Corrupt Practices Act.

Telekombolaget skriver i ett pressmeddelande att justitiedepartementet informerade Ericsson i går, den 1 mars att ”den information bolaget före ingåendet av DPA lämnat kring sin internutredning beträffande händelser i Irak under perioden 2011 till 2019 inte varit tillräcklig.”

Ericsson skriver vidare att justitiedepartementet ”kommit fram till att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA genom att inte påföljande lämna information relaterad till utredningen efter ingående av DPA.”

Bolaget skriver att man ”för dialog med departementet angående fakta och omständigheter hänförliga till avgörandet att Ericsson brutit mot avtalet och bolaget är fast beslutet att samarbeta med departementet för att lösa ärendet.”

Ericsson tillägger att ”det är för tidigt att i detta skede att förutsäga vad detta kommer att leda till.”

Uppdrag granskning sände tidigare i veckan ett avsnitt rörande Ericssons verksamhet i Irak när terrororganisationen Islamiska staten tog över regionen. Programmet uppgav då att man har sökt bolaget under en längre tid för att bemöta innehållet, dock utan framgång.

Ericsson gick ut med ett pressmeddelande innan programmet sändes, den 15 februari, där det framgick att bolaget hade utfört en intern utredning, i vilken man hade identifierat stöd för ”korruptionsrelaterade missförhållanden” och att ”ingen Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer.”

Bolaget kommenterar den senaste medierapporteringen i morgonens pressmeddelande

Utredningen kunde inte visa att någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer. Utifrån nuvarande bedömning av rapporteringen i media ser vi inte anledning att ändra denna slutsats. Vi upprepar vårt åtagande att undersöka och vidta nödvändiga åtgärder för att adressera eventuell ny information och utreda vidare vid behov, skriver Ericsson.


Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2