Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© El kretsen
Teknik |

El-kretsen: ”Litiumbatterier skapar nya utmaningar för batteriinsamlingen”

Svenskarna är duktiga på att lämna in sina batterier för återvinning. Men nu kommer nya utmaningar när litiumbatterierna tar över marknaden. Det menar man på insamlingssystemet El-kretsen.

Totalt samlas 155’700 ton elavfall in i Sverige, cirka 3’500 ton eller drygt två procent är batterier.

I dag är drygt tio procent av de insamlade batterierna primära litiumbatterier eller litiumjonbatterier och andelen ökar snabbt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kristina Eriksson, ansvarig för operativ styrning och kvalitetssäkring på El-Kretsen, berättar i pressreleasen att vi nu är mitt uppe i ett teknikskifte där litium och litiumjonbatterier ersätter alkaliska. Men trots att trenden varit synlig under lång tid har insamlingen bara kommit upp i tio procent litiumbaserat, medan litiumbatterier står för 35 procent av nyförsäljningen.

Hon menar att det alltid finns en förskjutning mellan försäljningen av en vara och när batteriet hamnar i insamlingsflödet.

Jag ser att riskerna med insamlingen av litiumbatterier ökar i takt med att andelen litiumjonbatterier ökar och energiinnehållet också ökar. Det har förekommit bränder, framför allt i anläggningarna där batterierna tas emot och hanteras, exempelvis sorterings- och återvinningsanläggningarna.

Vermikulit, ett mineral med mycket hög värmebeständighet, används i dag på återvinningscentralerna och som isolerar och skyddar så att värmeutveckling inte sprids från ett batteri till ett annat. Men man tittar även på någon form av brandsläckare för litiumbatterier.

Brandsläckaren som används, och kommer att tillhandahållas till alla i vårt system, är en brandsläckare som tagits fram specifikt för att släcka bränder för litiumbatterier. Detta släckmedel är baserat på samma mineral som vermikulit – men det är löst i vatten och kan därför lägga sig som ett täcke på batteriet när det brinner och kyla ned det så att den termiska rusningen bromsas eller avtas – och branden släcks, säger Kristina.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons