Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Cars
Teknik |

Volvo Cars testar trådlös laddning i Göteborg

Biltillverkaren Volvo kommer att integrera och testa ny trådlös laddningsteknik – skarpt – i stadsmiljö, närmare bestämt i Göteborg, för att utvärdera potentialen hos tekniken för framtida elbilar.

Under en treårsperiod kommer en liten flotta av Volvos XC40 Recharge att användas som taxibilar i staden, och laddas trådlöst på stationer.

Testet är ett av flera projekt som drivs under initiativet Gothenburg Green City Zone, där valda områden i staden kommer att användas som levande testbäddar för utveckling av hållbar teknik.

– Gothenburg Green City Zone gör att vi kan testa spännande ny teknik i verklig miljö och utvärdera den över tid för en potentiell framtida bredare lansering. Att testa ny laddningsteknik tillsammans med utvalda partners är ett bra sätt att utvärdera alternativa laddningsalternativ för våra framtida bilar, säger Mats Moberg, R&D-chef på Volvo Cars i ett pressmeddelande

Laddningsstationerna som används i testet kommer att levereras av Momentum Dynamics. Själva laddningen startar automatiskt när ett fordon som stödjer tekniken parkerar över en laddningsplatta i gatan. För att säkerställa att bilen parkeras optimalt över laddningsplattan kommer Volvo Cars att använda bilens 360-graders kamerasystem. 

För de helt elektriska XC40 Recharge-bilarna kommer laddningseffekten att vara över 40 kW ,vilket enligt Volvo Cars innebär att laddningen går cirka fyra gånger snabbare än med en kabelansluten 11 kW växelströmsladdare, och nästa lika snabbt som med en 50 kW likströmsbaserad laddare.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2