Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Apple
Analys |

Invasionen i Ukraina och påverkan på smartphone-industrin

Sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina i förra veckan har Trendforce publicerat ett antal artiklar om hur konflikten påverkar halvledarindustrin. Dels olika typer av komponentkategorier, men också produktionsnödvändiga råmaterial. Marknadsundersökningsbyrån kom i dag med en ny infallsvinkel som berör försäljning av smartphone-industrin, och i det långa loppet produktionen av komponenter och kiselplattor.

De mest sålda varumärkena i Ryssland i dag är Apple, Samsung och Xiaomi och stod under fjolåret för en gemensam totalförsäljning på 45 miljoner enheter.

Trendforce skriver att priset för iPhones har ökat dramatiskt sedan invasionen inleddes. Ett exempel på detta är att priset för 128-gigabyte-varianten av iPhone 13 i dag har ökat med 50 procent. Orsaken beskrivs vara att konflikten medfört kontinuerliga valutaförändringar, där den ryska rubeln i sin tur har fallit bråddjupt i värde, vilket slutändan återspeglats i telefonpriserna.

Ökade priser av den här nivån gör att konsumenterna ställer om sina vanor och lägger pengarna på annat. Följden av detta är, menar Trendforce, att chip-behovet förväntas minska snabbt hos de båda berörda länderna, som i sin tur medför att de större kretsdesign-bolagen drar ner på ordrar till foundryn. Sanktionerna i sig är inte det som påverkar foundryn mest, till exempel taiwanesiska bolag, utan snarare den uteblivna försäljningen av telefoner.

Den ryska marknaden inte är särskilt stor för taiwanesiska foundryn, uppger Trendforce. TSMC har dock tillverkade vissa Elbrus-chip, förknippade med bland annat försvarsindustrin, men har upphört med detta, enligt uppgifter till Washington Post.

Byrån ställer frågan om den kinesiska halvledarindustrin kan svara upp till behovet när andra bolag kapar sina leveranser. Förutsättningen är att man lyckas tillhandahålla processnoder som till exempel 1Xnm, eller mognare varianter, för just Elbrus-chip. Men det ser inte ljust ut ur ett tidsmässigt perspektiv. Trendforce menar att det skulle ta åtminstone ett år, vilket är alldeles för lång tid.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2