Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Elektronikproduktion |

ABB levererar synkronkompensatorer till Färöarna

Synkronkompensatorerna från ABB ska stabilisera elnätet när huvudöarna Suðuroy och Streymoy byter ut fossileldade anläggningar mot förnybar produktion.

Industrikoncernen ABB samarbetar med SEV, som uppges vara Färöarnas största elproducent och distributör, i övergången till förnybar produktion, lyder ett pressmeddelande.

Att stänga av det befintliga dieseldrivna kraftverket skulle kunna påverka stabiliteten i SEV:s nät då masströgheten som hjälper till att hålla systemet i balans till stor del försvinner, skriver ABB i pressmeddelandet. En särskild utmaning, menar man, är att det inte finns någon kraftöverföring som förbinder Färöarna med grannländerna, så dess nät inte kan använda externt support.

Synkronkompensatorna, som levereras av ABB, är en så kallad ”roterande elektrisk maskin” som tillhandahåller ystemtjänster för att stärka ett kraftsystem och hålla det stabilt när både belastningar och produktionen av förnybar energi förändras. Dessa tjänster uppges omfatta just masströghet, kortslutningsbidrag och reaktiv effekt för spänningsreglering.

Synkronkompensatorer kan spela en viktig roll för att stärka svaga nät, särskilt i avlägsna områden, säger Heikki Vepsäläinen, chef för ABB:s division Large Motors & Generators, i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1