Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Primrock
Elektronikproduktion |

Batterilager invigt i Falkenberg – ”södra Sveriges största”

Systemet hävdas bidra till stabilitet i det nordiska elsystemets sydligaste elområde, SE4, genom att mata in effekt i nätet vid störningar som riskerar att orsaka elavbrott för elkonsumenterna.

Systemen i Falkenberg har en effekt på 5,4 MW och kan vid en störning tillhandahålla effekt som motsvarar det genomsnittliga behovet hos cirka 2’000 villor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Anläggningarna ska avlasta vattenkraften, som i stället kan användas för uppgifter som att komplettera vindkraft och solkraft för mer varaktig balansering. Anläggningarna fungerar som ett ”syntetiskt svänghjul” som dämpar fallet vid en större störning. Systemet kan även mata in effekt som återställer balans och fungerar som en ”brygga” till annan reservproduktion, vid exempelvis ett fel i en kärnkraftsreaktor. 

Behovet av ny kapacitet för att balansera elsystemet växer i takt med en ökande andel vindkraft och en ökande export av el till EU-länderna. Våra system i Falkenberg är ett första steg för att avhjälpa bristsituationen i södra Sverige, säger Gustav Bergquist, vd på Primrock, ett energibolag som byggt och driver anläggningarna.

Kommunen har upplåtit verksamhetsmark för anläggningarna och det kommunala energibolaget Falkenberg Energi har bidragit med anslutning till elnätet.

Nästa steg är att komplettera med kapacitet för att hantera situationer om exempelvis en likströmsledning för export till Tyskland eller Polen slutar fungera. Parallellt fortsätter förberedelsen av ytterligare platser för att anlägga fler batterienergilager i södra Sverige.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1