Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© DTU
Teknik |

Dansk kvantdator ska hantera tuffare beräkningar

En fotonisk kvantdator är på gång i Danmark – med uppgiften att hantera beräkningar och datamängder som konkurrensen har problem med.

Danmarks tekniska universitet, DTU har bildat ett konsortium för innovation och ett projekt för att göra verklighet av saken. Det framgår av ett pressmeddelande.

Projektet går under namnet PhotoQ och ska ta fram ny teknologi som i sin tur ska bana väg för skalning av kvantprocesser i fotoniska system. Målet är att skapa en kvantdator som ska ”krossa de beräkningsproblem som klassiska datorer behöver lägga år på att lösa”.

Man förklarar att till och med de största superdatorerna i dag har problem med att hantera de beräkningar och datamängder som krävs för att hitta lösningar på aktuella komplexa problem, som inom avancerad logistik och utveckling av medicin.

Konsortiet har i uppdrag att, parallellt med utvecklingen av hårdvaran, utveckla algoritmer som kan hantera aktuella frågor inom just läkemedel och logistik, till exempel molekylär modellering och ruttoptimering. Kvantdatorn ska även vara direkt kompatibel med befintliga fiberoptiska nätverk, något som ska vara väsentligt för nätverksbaserad skalsning och fördelning av beräkningar över flera datorer.

En fotonisk processor, menar man, är betydligt lättare att skala än till exempel supraledande kvantprocessorer, som kräver dyr och energikrävande kryoteknik för att hålla sina kvantbitar stabila.

De senaste åren har vi målmedvetet drivit en ambition att utveckla en fotonisk kvantprocessor och visa på plattformens potential. Vi har kommit långt och PhotoQ ger oss möjlighet att gå från forskning till innovation och sätta kursen mot en universell kvantdator, säger Ulrik Lund Andersen, professor på DTU Fysik, som ligger bakom projektet PhotoQ, i pressmeddelandet.

Konsortiet samlar, utöver DTU i spetsen, bland andra AMCS Group, Molecular Quantum Solution, NKT Photonics och Århus universitet.

Innovationsfonden i Danmark uppges ha investerat 21,6 miljoner danska kronor i projektet, som löper under de kommande fyra åren.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2