Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© DeltaNordic
Elektronikproduktion |

DeltaNordic optimerar flödet i produktionen

Behovet av nya kvadratmeter kan lösas på olika sätt. Ett kan vara att byta lokaler, ett annat att bygga ut sina befintliga. För elektroniktillverkaren DeltaNordic i Örnsköldsvik behövde man varken byta adress eller fatta tag i släggan.

Enligt en bolagsuppdatering från produktionsutrustningsleverantören ESD-Center har bolaget tillförts 13 nya arbetsplatser till en ny avdelning för NPI, så kallad nyintroduktion av produkter.

Marcus Edholm, platschef vid fabriken i Örnsköldsvik, berättar för Evertiq att kunderna i dag ofta vill ha hjälp med att ta fram och utveckla nya produkter. Ett behov som varit så pass stort att man har varit i behov av en ny lokal till ändamålet. Men i stället för att ge sig ut på jakt efter nya kvadratmeter beslöt man sig för att använda befintlig yta, och att i samma veva utbilda personal i monteringen. 

Vi har tidigare haft montering i en lokal, och provning på två separata ytor. Det vi insåg här var att vi kan integrera delar av provningen i monteringen, samtidigt som vi i sin tur sparar tid och ger våra montörer ett större ansvar i deras arbete, säger Marcus till Evertiq.

Resultatet är att två provytor kar krympts till en, varav den ena på 80 kvadratmeter gett plats till förmån för NPI-avdelningen, och att monteringspersonalen, som Marcus säger, tagit över delar av provningsuppgifterna. 

Marcus berättar att det har pågått ett LEAN-arbete sedan han anslöt till bolaget för drygt sex år sedan, och att man under årens lopp bland annat har deltagit i automations- och robotiseringsprogrammet Robotlyftet.

Vi har strävat efter att successivt optimera flöden och minimera slöseri av resurser. I det här fallet ser vi en stor effektpotential att upptäcka eventuella fel i ett tidigare skede på plats i stället för i en annan del av byggnaden. Särskilt när det rör sig om stora kretskortsvolymer.

På frågan om bolagets provgruppens arbetsomfattning efter att delar av provningen integrerats i monteringen, svarar Marcus att gruppen finns kvar men ägnar sig allt mer åt avancerad test i prototyp- och NPI-stadiet nu när man växer som bolag.

Att utveckla flöden och involvera montörer i enklare volymtester har varit en förutsättning för att lyckas med alla nya produkter som strömmar in, fortsätter Marcus.

DeltaNordic har tidigare under fjolåret även investerat i tre nya ytmonteringsmaskiner från Fuji via Scanditron för att utöka kapacitetsbehovet i och med kundtrycket. En stor investering i sig, men borden har varit minst lika viktiga, menar Marcus. Förhoppningen är stor att kunna fylla samtliga platser på sikt med nyanställd personal.

Sett till vår tillväxt i sysselsättning, personalbehov och vad vill kunna göra är detta en större investering. Materialsituationen skapar dock en viss försiktighet i rekryteringen, men om ett år eller så räknar vi med att det är full fart där inne.

Under fjolåret omsatte DeltaNordic i Sverige 240 miljoner kronor. Sett till hur orderböckerna ser ut i dag finns potentialen att nå en ännu högre siffra, upp emot 300 miljoner och kanske lite till.

Förutsättningarna är väldigt goda. Vi har vunnit nya kunder, och vi växer med våra befintliga. När väl komponentförsörjningen förbättras tror jag att det brakar loss ordentligt, avslutar Marcus Edholm.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons