Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel Corporation
Komponenter |

Intel miljardinvesterar i Europa - bygger två tyska fabriker

Den amerikanska chipjättens vd Pat Gelsinger meddelar i dag nya detaljer kring bolagets planera för utökad kapacitet för produktion samt forskning och utveckling i Europa. Bolaget kommer bland annat att investera ett storbelopp i två halvledarfabriker i tyska Magdeburg.

Det har gått drygt ett halvår sedan Intel-toppen Pat Gelsinger basunerade ut planen att investera 80 miljarder euro i Europa för att öka chip-kapaciteten i regionen under loppet av tio år. Nu presenteras en inledande summa på 33 miljarder euro.

Nu står det klart att bolaget har valt att initialt lägga 17 miljarder euro – motsvarande 179 miljarder kronor – på en anläggning bestående av två halvledarfabriker i tyska Magdeburg. Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen kommer generera 7'000 under uppbyggnaden av fabrikerna, och 3'000 arbetstillfällen hos Intel. Bolaget ser även att det kommer skapas tiotusentals jobb runt omkring fabriksverksamheten. 

Byggfasen förväntas sätta i gång under första halvan av 2023, med planerad produktionstart 2027. 

Investerar även i Frankrike, Italien, Polen, Spanien och på Irland

Intel skriver att man även fortsätter att investera i verksamheten på Irland, i Leixlip genom en summa på tolv miljarder euro, som ska dels fördubbla produktionsytan, och även ta bolagets processteknologi Intel 4 till Europa och vidare expandera foundry-tjänsterna. Detta innebär att Intels satsningar på Irland uppgår till totalt 30 miljarder euro.

Bolaget har inlett förhandlingar med Italien om en ny tillverkningsenhet. Här ligger summan på 4,5 miljarder euro, som sägs kunna mynna ut i 1'500 Intel-jobb och ytterligare 3'500 runt omkring. Faller allt på plats beräknar man att verksamheten kommer i gång mellan 2025 och 2027. 

Intel planerar även en hubb för forsking och utveckling i franska Plateau de Saclay som sägs sysselsätta 1'000 arbetstillfällen, varav 450 kommer utannonseras vid slutet på 2024. 

Labbet i polska Gdansk uppges utökas med 50 procent, med förväntat slutdatum 2023. Bolagets spanska Supercomputing Center i Barcelona har gått från så kallad exascale architecture till zettascale architecture och ska, med nytt stöd från Intel, få utökad labbverksamhet i landet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons