Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© uniti
Elektronikproduktion |

Uniti försatt i konkurs

Sagan om elbilsutmanaren Uniti har nått sitt slut. Efter år av försök att etablera sig inom bilindustrin lämnades I fredags i förra veckan en konkursansökan in till tingsrätten i Lund.

Konkursansökan lämnades in till Lunds tingsrätt den 11 mars, vilket tidningen Carup var först med att rapportera.

”Sökanden kan inte betala sina skulder, och detta är inte endast tillfälligt. Därför begär sökanden att bli försatt i konkurs,” går det att läsa i konkursansökan.

De gångna två åren har varit utmanande för Uniti. I april 2020 ansökte bolaget om rekonstruktion efter att ha tyngts av skulder. I december i fjol bröt man en ett och ett halvt år lång tystnad via en uppdatering på Linkedin, där vd:n Lewis Horne berättade om år i motvind gällande finansiering för att komma i gång med tillverkningen.

Uniti vädjade i samma andetag om pengar för företagets fortsatta överlevnad. Summan uppgick till 500’000 euro, motsvarande strax över fem miljoner kronor, och skulle göra att företaget kan betala av sina lån och hålla det levande fram till åtminstone juni nästa år.

”Vi har mindre än en vecka på oss att samla in 500’000 euro, annars måste vi ansöka om konkurs,” säger Horne, och berättar att företaget hittills har samlat in runt 200’000 euro,” skrev Lewis Horne i uppdateringen.

Men finansieringen gick inte hela vägen, skriver Carup, som pratat med advokat Martin Gynnerstedt på Trägårdh Advokatbyrå, utsedd till konkursförvaltare i ärendet.

"Bolaget försattes i konkurs efter egen ansökan härom. Just nu jobbar vi för att få en bild över tillgångar och skulder. Dessa uppgifter, och uppgift om största fordringsägare, kommer att sammanställas och redovisas i konkursbouppteckningen. Vi ser över hur bolagets tillgångar kan avvecklas på bästa sätt för borgenärskollektivet. Det är i dagsläget för tidigt att ge någon prognos kring utdelning i konkursen. Konkursförvaltningen har löpande kontakter med bolagets ställföreträdare," säger Martin till Carup.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2