Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Svensk Elektronik / Wikipedia Commons (montage)
Elektronikproduktion |

Svensk Elektronik: ”Följer utvecklingen i Ukraina mycket noga”

Evertiq kontaktade Svensk Elektronik för att få en bild av branschorganisationens syn på den rådande situationen i Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion av grannlandet.

Det har snart gått en månad sedan Ryssland inledde sin invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har nyhetsrapporteringen följt hur konflikten har intensifierats och om vilka effekter den har på omvärlden. Det har rapporterats om påverkan på allt i från transport, till elpriser och gasförsörjning.

Rörande industrin har marknadsanalytiker som Trendforce och IC Insights lyft situationens påverkan på olika råvaror, samtidigt som ett stort antal tillverkare har upphört produktion och leveranser i och till Ryssland.

Svensk Elektronik, Sveriges branschorganisation för tillverkare, utvecklare och leverantörer inom elektronik, har väl över 100 medlemsföretag med förankring i och utanför Sverige. Evertiq kontaktade organisationen för att höra hur tongångarna går kansliet gällande situationen i Ukraina.

Vi följer naturligtvis utvecklingen av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland och Belarus mycket noga, säger Peter Björkholm, tillförordnad vd för Svensk Elektronik, till Evertiq i ett svar per mejl.

Bilden ändras dramatiskt varje dag, skriver Peter, och berättar att man undersöker nu hur branschen påverkas här i Sverige.

Mitt hopp är dock att elektronikbranschen har mindre direkta affärskopplingar till konfliktländerna än kanske områden så som mekanik- och mjukvaruindustrin, skriver Peter till Evertiq, och fortsätter:

Indirekta följder så som påspädning av komponentbristen, råvaror, etcetera får vi övervaka noga framöver.

Samtidigt utesluter man på branschorganisationen inte dyrare och försenade transporter på grund av konflikten, till exempel av att rutter kan behöva omplaneras.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2