Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Luxbright (montage)
Elektronikproduktion |

På gång: Ny svensk fabrik för röntgenrör

Svenska Luxbright har beslutat att öppna en ny produktionsanläggning i Göteborg för tillverkning av så kallade kallkatodrör och mikrofokusrör. "Världen har förändrats snabbt de senaste åren och Luxbright ser nu stora fördelar att samla verksamheten i Sverige."

I ett pressmeddelande från i dag, den 21 mars framgår det att Luxbright har säkrat nya lokaler för utveckling och produktion av röntgenrör i Sverige.

Bolaget meddelade i slutet på februari avsikten att etablera en produktionsanläggning på hemmaplan, och beslutade samtidigt att genomföra en nyemission av aktier som vid full teckning tillför bolaget 25,3 miljoner kronor före emissionskostnader.

Anläggningen ska enligt Luxbright ge bolaget ”full kontroll över produktionsprocessen och möjligheten att snabbare ta ut innovationer på marknaden”. Man menar att ”världen har förändrats snabbt de senaste åren” och man nu ”ser stora fördelar att samla verksamheten i Sverige.

Mats Alm, vd för Luxbright, berättar i en intervju med ekonomikanalen Direkt Studios att bolaget har varit aktiva i Kina under en längre period, men att faktorer så som ledtider, iterationer och besök har varit utmanade, vilket ligger bakom beslut till fabriken i Göteborg.

Det är rätt läge att faktiskt bygga en egen fabrik i Göteborg. Att vi kan ta fram våra egna prototyper av mikrofokusrör, rör av kallkatod och göra premium-produkter till våra kunder, där vi har full kontroll över både kvalitet på komponenter men också i verifieringen av produkterna vi tar fram, säger Mats till ekonomikanalen.

Luxbright meddelade i januari att man har tagit fram en fungerande prototyp på ett röntgenrör med kall katod. Ett kallkatodrör kan, förklarar bolaget, liknas vid röntgenbranschens LED och innebär bland annat att det inte finns något behov av ett skrymmande och energislukande kylsystem. Detta ska direkt minska energiförbrukningen och har potentialen att göra systemen mindre och mer mobila.

Fabriken kommer sträcka sig över drygt 600 kvadratmeter och kommer att innehålla en produktionsenhet samt företagets huvudkontor. Produktionsdelen kommer att utrustas med utrustning för montering, inspektion och testning. Anläggningen kommer också att inrymma renrum och labb, som kommer att användas för utveckling av kallkatodröntgenrör.

Vi är övertygade om att detta steg kommer att påskynda vår produktutveckling och även resultera i en förbättrad tillverkningseffektivitet, säger Mats Alm i pressmeddelandet.

För närvarande monterar Luxbright sina röntgenrör i Kina, befintliga anläggningar där kommer dock inte att påverkas av detta beslut, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Flyttprocessen uppges påbörjas under andra kvartalet 2022. Teckningsperioden för nyemissionen löper under perioden 4 april till 19 april 2022.

Luxbright har kunder och samarbetsavtal med globala tillverkare av röntgenutrustning och generatorer inom olika användnings- och affärsområden såsom industriell NDT, säkerhetsindustrin, medicinsk radiologi och forskning.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1