Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Så ska Northvolt och facket förebygga problem i leverantörskedjan

Under slutet på fjolåret rapporterades det om larm om bristande arbetssituation vid Northvolts arbetsplats i Skellefteå. Nu har batteritillverkaren och LO-facket Byggnads enats om hur man ska förebygga problem i underleverantörskedjan.

I en serie artiklar från SVT Västerbotten vittnade man om problem bland underleverantörerna i form av oseriösa företag, långa arbetsdagar och lönedumpning.

"Vi träffar på arbetare här ute som berättar att de jobbar 90-timmarsveckor, sade Pierre Pettersson, ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads," till SVT Västerbotten.

Men nu har batteritillverkaren Northvolt och facket enats om hur man ska få bukt med problemen: en underleverantörskedja får inte vara längre än två led, rapporterade nyhetsbyrån TT under gårdagen efter att parterna enats, skriver Nerikes Allehanda.

Vidare skriver nyhetsbyrån att ”ju längre kedjorna av underleverantörer blir desto större är risken för att oseriösa företag hittar in på arbetsplatserna.”

Initiativet presenterades i går, måndag i samband med bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister, Johan Danielssons (S) besök i Borlänge och Kvarnsveden, skriver Fastighetsnytt.

Danielsson kommenterade beslutet för P4 Dalarna.

”För att skapa ordning och reda kring sina byggprojekt så är det viktigt att få bort de här skitföretagen som breder ut sig på byggmarknaden, sade Danielsson i ett radioinslag.

”När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar till TT, rapporterar Norran.

Northvolt står inför nya fabriksetableringar i Sverige, i Göteborg tillsammans med Volvo Cars och vid Kvarnsvedens bruk i Borlänge.

”Ett stort steg framåt,” sade Pierre Pettersson till tidningen Norran under gårdagen, efter beskedet,

"Det känns som om Northvolt nu har rätt personer på rätt platser. De här är ett steg i rätt riktning," säger Pierre till Norran.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1