Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MMAB
Mönsterkort |

Nedstängningen av Shenzhen pekar på vikten av lokal produktion

En veckas nedstängning av Shenzhen är tillräckligt för att sätta stora delar av elektronikindustrin i gungning. Effekter som dessa har under en längre tid varit huvudargumentet för lokal produktion. Malmö Mönsterkort – med produktion i både Malmö och Kina – berättar för Evertiq att man har kunnat balansera upp produktionen under den senaste tidens händelser.

Det har bara gått några dagar sedan regeringen lättade på restriktionerna i Shenzhen, Kina – ett av elektronikindustrins viktigaste tillhåll. Här återfinns bland andra världens största elektroniktillverkare, Foxconn (Hon Hai Precision).

Regeringen införde mellan den 14 och 20 mars förebyggande åtgärder för att stävja nya smittofall av covid-19. Dessa innebar bland annat att anställda inom annat än samhällskritiska funktioner behöver arbeta hemifrån, eller avbryta produktion och operativ verksamhet.

Utöver Foxconn, och även Unimicron, finns det även en omfattande mönsterkortstillverkning i Kina. Malmö Mönsterkort (MMAB) är ett av de svenska företagen som vid sidan av sin verksamhet på hemmaplan kompletterar med kinesisk produktion. Evertiq kontaktade mönsterkortstillverkarens vd, Tobias Hjelm för att ta reda på i vilken mån verksamheten har påverkats av nedstängningen.

Tobias skriver i ett mejlsvar till Evertiq att man inte påverkades särskilt mycket av nedstängningen, och att man är i full gång igen utan begränsningar sedan i går, den 21 mars. Det som framför allt påverkades var transporter och upphämtning hos bolagets fabriker.

Vad det gäller en del av MMAB:s fabriker påverkades de inte nämnvärt, berättar Tobias.

De flesta av våra samarbetspartner kunde fortsätta driften och har under tiden producerat mot lager, för att nu kunna börja skeppa ut när upphämtningen är tillbaka normalt. Endast ett par av fabrikerna vi använder hade driftstopp och dras med en liten back-log. Men i de flesta fall har vi kunnat parera detta tillsammans med våra leverantörer och kunder, så påverkan för just denna period är relativt liten för oss, skriver Tobias till Evertiq.

Bolaget har även kunnat balansera av en del av produktionen med fabriken i Malmö, fortsätter vd:n.

Där upplever vi också ett ökat intresse från inte bara våra mest trogna kunder, men också från en hel del nya kontakter, både i och utanför Sverige. Mycket är kopplat till omvärldsläget och, så klart, stöket kring Covid och nedstängningarna i Kina.

Med tanke på Shenzhens betydelse för elektronikindustrin, hur viktig skulle du säga lokal eller åtminstone europeisk produktion är, givet den senaste tidens händelser? 

Generellt så har vi sett tendenser de senaste åren på ett ökat intresse för lokalproducerat eller i varje fall ökad efterfrågan på svenskt eller ett europeisk produktionsalternativ. I och med pandemin så har det intresset ökat avsevärt. Och med den situation vi befinner oss i nu, med allt större osäkerhet kopplat till försörjningskedjan, så ser vi också fler företag som går från ord till handling och verkligen strategiskt flyttar en del projekt till Sverige och Europa. Det tror jag också kommer öka med tiden, då vikten av balansen i sin supply chain kommer bli allt mer viktig, och där tror och hoppas jag att både svensk och europeisk produktion kommer spela en betydande roll.

Tobias tillägger att MMAB har börjat året ”mycket starkt”, både i februari och så här långt även i mars.

Både fabriken och importen går starkt var för sig och orderboken är fortsatt på rekordnivåer. Men vi följer utvecklingen noggrant, då osäkerheten är fortsatt stor. Framförallt kopplat till materialförsörjningen för våra kunder, som kan påverka även oss och behovet av mönsterkort, avslutar Tobias Hjelm.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2