Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ASML
Elektronikproduktion |

ASML flaggar för långvarig brist på halvledarutrustning

Litografijätten ASML – som tillverkar produktionsutrustning inom halvledarindustrin – har svårt att hänga med i efterfrågan från kunderna.

Två år – så länge förväntas bristen på produktionsutrustning hålla i sig, uppger ASML-toppen Peter Wennink för Financial Times. Nederländarna, som tillverkar litografimaskiner (EUV), har på grund av försörjningsstörningar svårt att möta efterfrågan från sina kunder.

Det kommer att råda brist nästa år, och under året därefter. Vi kommer att leverera fler maskiner det här året jämfört med fjolåret, och fler nästkommande år än i år. Men det kommer inte räcka till ändå. Vi behöver öka kapaciteten en bra bit över 50 procent. Och det kommer ta tid, säger Wennink till tidningen.

Produktionskapaciteten växer i flera världens alla hörn för att stävja den rådan bristen på halvledarkomponenter. Inte minst genom chipjätten Intel, som i förra veckan gick ut med en stor investeringsplan för europeisk tillverkning. Intel lade så sent som i mitten på januari en order hos ASML på systemet TWINSCAN EXE:5200, en order som enligt Reuters ”gott och väl överstiger 340 miljoner dollar”.


Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1