Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© iakovlev dreamstime.com
Komponenter |

Komponententbristen kan gynna förfalskningar

Bristen på halvledarkomponenter är enligt EU:s brottsbekämpande organ, Europol föremål för förfalskningar – vilket skulle kunna leda till allvarliga fel i kritisk infrastruktur.

Europol skriver i 2022 års upplaga av rapporten Intellectual Property Crime Threat Assessment att aktörer som ligger bakom förfalskade produkter kan exploatera den pågående problematiken i elektronikindustrins försörjningskedja. Bland annat genom att införa förfalskade dioder på marknaden.

Organet menar att det finns en sårbarhet i försörjningskedjorna.

"Försörjningskedjor är globala och sårbara för införande av förfalskade produkter eftersom att det vanligtvis är flera distributörer som hanterar komponenterna innan de når fabrikerna. Att spåra den ursprungliga leverantören av förfalskade halvledare kan vara svårt när varumärkesmärkta förfalskade kretsar verifieras av halvledarföretagen," skriver Europol i rapporten.

Störningar i försörjningskedjan och införande av förfalskade komponenter, menar man, kan orsaka allvarliga fel i kritisk infrastruktur.

"Halvledare är en integrerad del i kritiska system som används inom hälsovårdssektorn, transport, försvar och handel. Risken att elektroniska apparater för privat bruk påverkas är också stor. Dessutom kan förfalskade elektroniska enheter också innehålla skadlig programvara," vilket ökar risken för datastöld.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1