Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© LiU
Teknik |

Nu höjs temperaturen för supraledarna

Forskare vid Linköpings universitet har kunnat visa – genom teoretiska beräkningar – att magnesiumdiborid blir supraledande vid en högre temperatur när det töjs ut. Upptäckten beskrivs som ett stort steg mot att hitta praktiskt användbara supraledande material.

– Magnesiumdiborid, MgB2 är ett intressant material. Det är ett hårt material som används bland annat vid tillverkning av flygplan och i grunden blir det supraledande vid en förhållandevis hög temperatur, 39 K, eller -234 C°, säger Erik Johansson, nybliven tekn doktor vid Avdelningen för teoretisk fysik, i ett pressmeddelande.

Det forskas just nu runtom i världen på att hitta material som är supraledande, det vill säga material som leder ström helt utan förluster. Och detta är en del i jakten på en riktigt hållbar värld – för även förnyelsebar energin försvinner i form av förluster vid överföringen i elnäten.

Dessa förluster beror på att även material som är goda ledare bjuder ett visst motstånd som ger förluster i form av värme. Och det är just därför det forskas på att hitta material som är supraledande. Sådana material finns, men supraledningen uppstår främst väldigt nära den absoluta nollpunkten, 0 K eller -273,15 °C. 

Många års forskning har resulterat i nya komplicerade material med en kritisk temperatur som högst ligger på kanske 200 K, det vill säga -73 °C. Vid temperaturer under den kritiska temperaturen dessa material supraledande. Forskning har också visat att supraledning kan uppnås i vissa metalliska material vid extremt högt tryck, fortsätter pressmeddelandet..

Lyckas forskarna höja den kritiska temperaturen innebär det större möjligheter att kunna använda fenomenet supraledning i praktiken.

– Det stora målet är att hitta ett material som är supraledande vid normalt tryck och vid rumstemperatur. Det fina med vår studie är att vi visar ett smart sätt att höja den kritiska temperaturen utan att behöva använda ofantligt högt tryck, och utan att använda komplicerade strukturer eller känsliga material. Magnesiumdiborid beter sig tvärt emot många andra material där högt tryck ökar förmågan till supraledning, här kan vi i stället tänja på materialet några procent och få en kraftig ökning av den kritiska temperaturen, förklarar Erik Johansson.

Forskningen banar nu väg för att beräkna och testa andra liknande material – även materialkombinationer – som kan höja den kritiska temperaturen ytterligare.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons