Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SIO Grafen
Teknik |

Trycksensor med grafen ska förhindra kompressionsskador

En cirkulär trycksensor i textil som kan förhindra och bedöma risken för kompressionssår. Det är resultatet av ett lyckat projekt som RISE IVF och Grafren nu rott i hamn.

Att mäta tryck vid medicinsk kompressionsbehandling är ofta en problematisk uppgift inom sårvården. För att hitta en lösning gick RISE IVF och Grafren samman i ett SIO Grafen-projekt. Nu har de utvecklat en textilsensor med potential att mäta trycket under bandage på ett korrekt sätt.

– Vi har bedömt att grafrentextilsensorn också har potential att tillverkas till överkomlig kostnad och vara återanvändbar och återvinningsbar för en cirkulär ekonomi, berättar Ting Yang Nilsson, projektledare vid RISE IVF i ett pressmeddelande.

Utifrån en lista med medicinska och kliniska krav framtagen av konsultföretaget Tryck or Treat, togs textilsensorer fram och förbättrades av Grafren. Parterna menar att man nu uppnått samtliga mål för projektet, men också lyckats hitta nya användningsområden för sin produkt.

– Vi verifierade att grafentextilsensorn inte bara var bra för kompressionsterapi utan också visade på stor potential att förhindra och bedöma risken för trycksår och förbättra komforten i allmänhet. Detta kommer att gynna sårvården och god hälsa mer än att bara ge en behandling.

Projektgruppen kommer nu att fortsätta att utforska potentialen hos textila trycksensorer i ett större innovationsprojekt, där fler företag i värdekedjan deltar.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1