Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aluwave via LinkedIn
Elektronikproduktion |

Aluwave satsar på svensk produktion med ny fabrik

Den svenska tillverkaren Aluwave har inlett arbetet med att upprätta en ny svensk belysningsfabrik i Bårhult, Härryda. Produktionsanläggningen är planerad att invigas kring årsskiftet och beskrivs som en ax-till-limpa-fabrik som ska modernisera bolagets befintliga produktionsnätverk.

Aluwave tillverkar LED-moduler, armaturer och så kallade semi-tillverkade produkter, som enligt bolaget omfattar kundprojekt med flera delar och komponenter än bara LED-moduler. Man fungerar som en kontraktstillverkare, eller totalleverantör med utvecklingsdel och produktionsdel för både små och storskaliga volymer.

Bolagets produktionsnätverk innefattar i dag Mölndal, Hönö och i Qingdao i Kina. Men på sikt ska produktionen i Mölndal förläggas vid en ny anläggning på 2’000 kvadratmeter i Bårhult, belägen en dryg kvart med bil från Mölndal.

Mats Salomonsson, vd för Aluwave, berättar för Evertiq över telefonen att produktionen i Mölndal i dag bedrivs i en äldre fastighet och att det behövs ett lyft. Fabriken i Bårhult ska fungera som ett nytt nav i det egna produktionsnätverket.

– Det ska bli en från-ax-till-limpa-fabrik med både produktion och teknisk utveckling. Vi ska ha ingenjörer på plats och erbjuda flexibilitet att kunna tillverka allt. Till exempel ska den kunna anta bredare uppdrag där man till exempel tillverkar LED-moduler och andra produkter parallellt, förklarar Mats för Evertiq.

Mats radar upp ett antal argument för att en fabrik av den här digniteten hamnar i Sverige, de flesta bottnar i ett miljötänk. Kunderna satsar på hållbarhet där produkterna har längre livslängd, vilket man själva vill hålla jämna steg med. Bolaget utför bland annat slutmontering i större utsträckning hemma i Sverige, i stället för i Kina.

– Vi har produktion i Kina. Men det vi gör mer av i dag är att försörja våra fabriker Sverige med nyckelkomponenter från vår kinesiska verksamhet, i stället för att skicka färdiga produkter därifrån, säger Mats.

Försörjningskedjan inom elektronikindustrin har kantats av problem av en rad olika anledningar under de gångna två åren. För egen del har man varit relativt förskonade, då man har kompetens in-house.

– Marknadssituationen påverkade oss ganska kraftigt under 2020, men i och med att vi har en etablerad sourcing i Kina har vi kunnat hantera materialförsörjningen på ett bättre sätt. Vi har till exempel utvecklat en egen elektroniktillverkning för drivdon i Kina, berättar vd:n.

En ny fabrik ger tanken om att det kommer strömma in fler arbetstillfällen. Men enligt Mats blir det nog inte så många nyanställningar. Bolaget har, inkluderat enheten i Kina, omkring 80 anställda. I Mölndal har man ett 30-tal anställda.

– Jag skulle tro att fabriken i Bårhult kommer ha en personalstyrka på omkring ett 40-tal personer, säger Mats.

Första spadtaget togs i början på mars av bolagets styrelse och ledningsgrupp tillsammans med representanter från kommunen och fastighetsägare.

– Det var ett nyckelögonblick för vår framtida tillväxt. Vi har planerat detta sedan en längre tid tillbaka, men har sett en förändring på marknaden på senare år som stärker vår övertygelse att etablering i Sverige är jätteviktigt, avslutar Mats Salomonsson.

Aluwaves fabrik är planerad att vara byggd och produktionsklar den 2 januari 2023. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1