Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sono Motors
Elektronikproduktion |

Sono Motors nobbar Nevs – lägger produktion i Finland

Den tyska startupen Sono Motors har beslutat att lägga produktionen av elbilen Sion i Finland i stället för hos Nevs i Trollhättan

Uppdaterad; 2022-04-12 11:07

Det blir den finska fordonstillverkaren Valmet Automotive som drar det längsta strået för tillverkningen av Sono Motors elektriska fordon Sion. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sono Motors har därmed beslutat att inte tillverka företagets elbil i Trollhättan, uppger bolaget för Ekot. 

Valmet Automotive skriver i pressmeddelandet att produktionskontraktet sträcker sig över sju år, med start under andra halvan av 2023 vid fabriken i Nystad, Finland.

Totalt rör det sig om 257’000 exemplar av Sion, försedd med integrerade solceller i taket. Årsvolymen ska enligt tillverkaren trappas upp till omkring 43’000 bilar.

Vi värderar Valmet Automotives erfarenhet av att tillverka fordon i premium-klassen och deras historia inom elektromobilitet, säger Laurin Hahn, vd och medgrundare av Sono Motors, i pressmeddelandet.

Det var i mitten på april 2019 som Sono Motors kom överens med Nevs om att producera Sion i deras lokaler i Trollhättan. Detta skulle kräva ny personal, omkring några hundra, berättade Nevs i ett inslag för Ekot.

I början på december rapporterade Sveriges Radio att Sono Motors har otillräckliga ekonomiska resurser, och som innebär att produktionsplanen skjuts upp ett år. Likaså anställningen av hundratals personer till fabriken i Trollhättan. Men i slutet på januari 2020 säkrade bolaget det nödvändiga beloppet på 53 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 560 miljoner kronor.

Vidare i pressmeddelandet från Sono Motors framgår det att behovet av ekonomiska resurser ökat.

”Generella prishöjningar, övergången till Valmet Automotive och utvecklingen av nya produktionslinjer kommer att leda till ökade finansieringsbehov på minst 275 miljoner euro (inklusive förväntat kassaflöde från förskottsbetalningar från reservationer) vid produktionsstart vid den andra halvan av 2023,” skriver Sono Motors.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons