Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Anodox Energy Systems (montage)
Elektronikproduktion |

Västsvensk batterisatsning i Lettland lovar hundratals jobb

Partille-företaget Anodox Energy Systems har utannonserat en plan om att bygga fabriker i Riga, Lettland som ska skapa upp emot 300 nya jobb i landet.

Det förväntas bli inte bara en – utan två fabriker i Anodox regi, belägna i Rigas hamnområde. Det framgår av ett pressmeddelande från Investment and Development Agency of Latvia.

Den första fabriken ska inriktas på batterier till elektriska fordon och beräknas stå klar i december 2022, följt av en andra fabrik inriktad på LFP-celler.

Valet av Lettland föll enligt myndigheten på ”landets läge, fordonsindustrins ekosystem och statliga incitament”.

Vi är glada och tacksamma över att tillkännage vårt inträde i Lettland och etableringen av den första LFP-fabriken i Europa. Det skulle inte vara möjligt utan det starka stödet från den lettiska regeringen, LIAA , Altum och våra kunder Jinpeng Group och AKINSI Auto, skriver Theodore Zannakis, vd på Anodox, i pressmeddelandet.

Anodox Energy Systems grundades 2016 och har bland andra arbetat med Volvo, NEVS, Jinpeng Auto, Geely, Lotus, Mahindra och Pininfarina. Bolaget har ett center för forskning och utveckling i Sverige med fokus på bland annat lätta lastbilar, personbilar och marina fordon.

Investeringen i Riga uppgår till totalt 50 miljoner euro, motsvarande en dryg halv miljard kronor.

Anodox uppges i pressmeddelandet även överväga Tyskland, Grekland och Luxemburg som potentiella investeringsplatser.


Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-1