Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Dennis Dahlgren
Elektronikproduktion |

Efter segern i Inission-tävlingen: Det rullar på för Multi4

Det har snart gått ett halvår sedan Miden Melle-Hannah och Multi4:as jordskredsseger under Inission innovation award. När Evertiq slår en signal för en uppdatering beskriver Miden vardagen som händelserik. Nu tar bolaget sikte på nästkommande år med målet att göra skillnad i sjukvården.

Jönköpingsföretaget Multi4 kammade hem inte bara ett – utan två – priser för sin nya teknik för cancerdiagnostik och behandling. Huvudpriset innefattade utvecklings- och tillverkningstjänster från kontraktstillverkaren Inission och är värderat till en miljon kronor. men också 50’000 kronor efter att en övervägande majoritet av publikhavet lagt sin röst på företaget.

Evertiq ringde upp Miden, grundare, uppfinnare och vd för Multi4, samt dubbelspecialistläkare i urologi och kirurgi, för att höra vad man arbetar med just nu, och får höra att det är ett ”fullt ös” och att det händer saker varje dag.

Den pre-kliniska studien i samarbete med Sahlgrenska och RISE rullar på bra. Forskningsgruppen arbetar bland annat med att samla in data för att engångsinstrumentet ska bli så användarvänligt som möjligt. Samtidigt arbetar ingenjörsteamet med att testa instrumentets alla funktioner, mestadels i labbet. Parallellt med detta har vi lagt mycket krut på patentprocessen, där vi har säkrat hela tekniken genom tre patentfamiljer och ytterligare en på gång, berättar Miden för Evertiq.

Utöver engångsinstrumentet, som är verktyget för ingreppet, har bolaget även tagit fram en robot, med vilken cancervävnaden automatiskt transporteras ut ur instrumentet, vilket ska resultera i ett enklare, snabbare och säkrare ingrepp. Och det är här som Inission kommer in i bilden.

Engångsinstrumentet © Multi4

Det vi ska göra nu är bland annat vätsketålighet, elsäkerhet, samt utveckling av kretskort och arbete med mjukvara. Och testning, också, säger Miden.

I oktober i fjol berättade Miden att man inom ett år hoppas kunna testa utrustningen på patienter i en klinisk prövning, med det huvudsakliga målet är att bli CE-märkt. På frågan om tidsramen står fast är förhoppningen att kunna börja operera på cancerpatienter under 2023,

Vi hyser en stor respekt för att regulatoriska processer samt att tester och verifikationer kan ta längre tid, och det får det göra – vi sätter säkerhet i första rummet. Nästa år är därför nog en mer realistisk tidsram för detta.

Den kliniska prövningen för att bli CE-märkt kommer genomföras på Sahlgrenska, men Miden berättar även att det finns ett stort intresse utanför landet.

Intresset är stort bland urologer utomlands, bland annat i Tyskland men även i andra länder.

Multi4 har i dag bland annat ett 30-tal anställda på konsultbasis. Men tanken är att inom kort anställa ett antal till bolaget.

När den dagen kommer vill jag ha en person med marknadskunskap inom medtech på plats, en regulatoriskt och kvalitetsmässigt ansvarig, en medicinskt ansvarig, en finansiellt ansvarig och en projektledare.

Vad händer härnäst för Multi4?

Närmast i pipelinen är bland annat att låsa designen för vårt engångsinstrument helt och hållet,industrialisera och producera våra instrument för att kunna operera på cancerpatienter avslutar Miden Melle-Hannah.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-2
Annons
Annons