Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Nytt nederlag för Ericsson efter Irak-utredningen

Inledningen på andra kvartalet har varit tuff för Ericsson. I lördags rapporterade SVT Nyheter att telekombolaget uteslutits från ett antikorruptionssamarbete, och i dag meddelar man att affärsverksamheten i Ryssland avbryts på obestämd tid – ett beslut som kostar bolaget en dryg miljard kronor.

Ericsson utesluts från World Economic Forums (WEF) antikorruptionssamarbete. Uppgifterna bekräftas av av WEF till den franska tidningen Le Monde, rapporterar SVT Nyheter.

Bolaget ströks i april från listan efter ”tvivelaktigheter rörande företagets uppriktighet att förbättra affärsetiken,” fortsätter SVT. Uteslutningen uppges vara en direkt följd av ”företagets korruption och misstänkta mutor i Irak till terroristgruppen Islamiska staten”.

Ericsson utförde själva en Irak-utredning gällande anställdas, försäljningsrelaterade tredje parters och leverantörers agerande i Irak under perioden 2011-2019. Den genomfördes av Ericsson 2019, med stöd av en extern juridisk rådgivare, och identifierade enligt bolaget ”allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden”.

Bolaget mötte kritik från det amerikanska justitiedepartementet i mars för otillräcklig information både inför och efter en uppgörelse från 2019 rörande överträdelser av FCPA, Foreign Corrupt Practices Act.

Beslutet från WEF ska, enligt Le Monde, ha fattats efter en intern diskussion, som inkluderade de artiklar som publicerats i pressen de senaste veckorna, fortsätter SVT.

Avbryter verksamheten i Ryssland på obestämd tid

Telekombolaget tog i februari beslutet att avbryta alla leveranser till kunder i Ryssland. Mot bakgrund av de senaste händelserna och EU:s sanktioner kommer företaget nu att avbryta sina berörda affärer med kunder i Ryssland på obestämd tid, lyder ett pressmeddelande.

Som en konsekvens av detta, skriver Ericsson, att man gör en avsättning på 900 miljoner under det första kvartalet 2022 för nedskrivning av tillgångar och andra engångskostnader.

”Prioriteten är att fokusera på säkerhet och välbefinnande för Ericsson-anställda i Ryssland och de kommer att ha betald ledighet,” fortsätter bolaget i pressmeddelandet.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1