Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Teknikföretagen / Smartare Elektroniksystem
Elektronikproduktion |

Fortsatt hög tillväxt i den svenska elektronikindustrin

Antalet anställda i den svensk elektronikindustrin ökar och förväntas fortsätta göra det i takt med stora industriella etableringar. Det visar en kartläggning av den svenska elektronikbranschen och dess utveckling de senaste tio åren framtagen av Smartare Elektroniksystem.

Senast elektronikbranschen kartlades visades en utvecklingskurva under perioden 2011 till och med 2017 som den svenska elektronikindustrin skulle vara stolta över. Särskilt intressanta noteringar var bland annat att tillväxten i antal anställda var 14 procent. I den senaste kartläggningen verkar branschen stoltsera med nya starka siffror.

– Gruppen elektronikindustri växer i Sverige, framför allt i antalet anställda. Det visar sig tydligt under de här åren och där den procentuella ökningen landar på lite drygt 30 procent, vilket är jättekul att se, säger Magnus Svensson till Evertiq.

Kartläggningen inkluderar även de sista åren på det gångna decenniet, 2017 till och med 2020. Och där har det hänt en hel del med stora industriella etableringar som gör att framtiden ser ännu ljusare ut för den tillverkande delen av
elektronikindustrin, betonar Magnus.

– Det har gjorts stora investeringar på olika håll av företag som räknas in i den här gruppen, till exempel Veoneer, Polestar och Northvolt, stora tillverkare som hänger ihop med elektrifieringen av transporter. De satsar stort och ökar antalet anställda, men ser frukten av sina investeringar ur ett längre perspektiv. Vi märker även av en ökad lönsamhet i branschen totalt sett de senaste tre åren. Så, det ser lovande ut på sikt och det råder en stor framtidstro, berättar Magnus.

Är det något ytterligare från kartläggningen som du tycker bör nämnas?

–  Hur mycket branschen växer i förhållande till det övriga näringslivet. Man slår de genomsnittliga tillväxtsiffrorna i svenskt näringsliv över den här tioårsperioden med råge, avslutar Magnus Svensson.


För den som vill få en närmare inblick i vad som har hänt inom svensk elektronikindustri presenterar Magnus en kartläggning av branschens utveckling de gångna tio åren under Evertiq Expo i Malmö i maj.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2