Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Elektronikproduktion |

Scania överklagar miljardböter

I en dom från tidigare i år, fann EU-tribunalen att den EU Kommissionen haft rätt när de fällande bolaget för överträdelser av EU:s konkurrenslagstiftning – en dom som bar med sig en böter på mer än 880 miljoner euro. Lastbilstillverkaren har nu överklagat domen till EU-domstolen.

Det var i september 2017 som EU kommissionen dömde Scania till betala mer än 880 miljoner euro i böter för att ha deltagit i olämpligt utbyte av information och samordning med andra europeiska lastbilstillverkare gällande prissättning och införande av utsläppsteknik under perioden 1997-2011.

Scania överklagade denna dom till EU-tribunalen senare samma år. Den 2 februari 2022 meddelade EU-tribunalen en dom som bekräftade EU kommissionens slutsatser och avslog Scanias överklagande i dess helhet. Tribunalen upprätthöll även det bötesbelopp som EU kommissionen hade fastställt.

"Scania motsätter sig fortfarande de slutsatser som Europeiska Kommissionen kommit fram till och EU-tribunalen därefter bekräftat samt vidhåller att bolaget varken har träffat några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning eller samordnat några försenade introduktioner av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav för avgasutsläpp," skriver lastbilstillverkaren i ett pressmeddelande.

Scania meddelar även att bolaget överklagat EU-tribunalens dom till EU-domstolen som sista instans. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2