Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© arkadiusz weglewski / smartare elektroniksystem
Teknik |

Magnus kliver ner som programchef för Smartare Elektroniksystem

Efter flera år som programchef för det statliga innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem kliver Magnus Svensson ned från posten i sommar för att anta en utmaning inom Wallenberg-satsningen WISE.

Smartare Elektroniksystem har sedan starten 2015 haft i uppdrag att öka konkurrenskraften och tillväxten i svenska elektronikbranschen. Samtidigt har programmet adresserat tre huvudutmaningar: ökad samverkan effektivitet i värdekedjor, att vidareutveckla svensk spetskompetens, och att säkra kompetensförsörjningen.

– Jag tycker att vi har fått en ökad fokus på elektronik och elektronikens betydelse, inte minst genom de sista årens komponentbrist, och hoppas att vi har bidragit till att ha fått en ökad spridning att branschen är viktig för Sverige, säger Magnus till Evertiq, när han blickar tillbaka på programmets insatser så här långt.

Det har gått drygt sju år sedan Magnus Svensson anslöt till Smartare Elektroniksystem och har sedan dess haft huvudansvaret för programmet. Men nu är det dags för nya utmaningar, berättar programchefen.

Jag fick en spännande möjlighet att jobba med en satsning som heter WISE, som är Wallenbergs senaste satsning och står för Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability.

Magnus tillträder sin roll på WISE den 3 juni och kommer då att ha ett särskilt ansvar för forskningsarenor, eller mötesplatser mellan industrin och akademin.

– Det kommer vara samma fokus på att få till ett samarbete mellan akademin och industrin, men lite mer forskningsnära än det arbetet vi har på Smartare Elektroniksystem. På Smartare Elektroniksystem arbetar vi närmare industrin och produkterna och att företagen ska få nytta av i akademisk forskning i närtid. Här handlar det mer om att industrin ska få en insikt i vad som kommer lite längre fram i tiden, berättar Magnus.

Vad minns du tillbaka på från ditt arbete på Smartare Elektroniksystem?

– När utvecklingsprojekt inom programmet eller annat stöd från oss resulterar i kommersiell nytta för företag, till exempel nya eller förbättrade produkter, det är en härlig känsla, avslutar Magnus Svensson.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2