Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AQ Group
Elektronikproduktion |

Nytt omsättningsrekord men lägre vinst för AQ Group

AQ Group kan återigen rapportera omsättningsrekord, men den fortsatt snabba prisstegringen på råvaror har påverkat lönsamheten

Den svenska tillverkaren kan visar upp en nettoomsättning om 1,64 miljarder kronor under det första kvartalet 2022, en ökning med 26,0 procent från 1,30 miljarder kronor i fjol. Rörelseresultatet minskade dock med 6,9 procent och uppgick till 113 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto (EBT) minskade med 7,7 procent till 116 miljoner kronor

– Det är svårt att växa så mycket som vi gör. Jämfört med samma kvartal föregående år är tillväxten 26 procent och mot det fjärde kvartalet förra året är den nästan 10 procent. Jag är stolt över våra medarbetare som kämpar för att få ut fler produkter av god kvalitet till våra krävande industrikunder. Även detta kvartal slår vi rekord vad gäller omsättning. Vår tillväxtagenda ligger fast och vi arbetar intensivt med våra kunder för att göra mer åt dem framöver, säger vd och koncernchef, James Ahrgren.

Vinsten under det första kvartalet minskar och AQ ligger under målsättningen om en vinst före skatt på 8 procent. 

– Det är vi inte nöjda med. Vi behöver arbeta hårdare med att föra över ökade kostnader för råvaror, energi, löner och transporter till våra kunder. Vi har nu börjat arbeta mer proaktivt och ser över våra större kundavtal för att snabbare kunna justera priser i dessa tider av stark inflation. Vinsten minskar också på grund av att vår produktivitet är lägre som en följd av de materialstörningar vi fortsatt ser inom våra affärsområden Elskåp, Kablage och Systemprodukter, förklarar James Ahrgren i rapporten

Samtidigt säger han att AQ växer kraftigt inom flera produktområden men att det tar tid innan alla nya operatörer kommer upp i normal produktivitet.

Vd:n nämner även de ökade antalen fall av covid-19 i Kina, vilket resulterade i en så kallad "lockdown" av Shanghai och därmed en nedstängning av AQs fabrik i staden. 

– Vi tror att fler nedstängningar kommer under andra kvartalet. Ökade covidrestriktioner i Kina, i kombination med kriget i Ukraina kommer förvärra materialbristerna för oss, våra leverantörer och kunder. Samtidigt tror vi att priserna på komponenter, energi och transporter kommer att fortsätta öka, siar Ahrgren.

James Ahrgren sammanfattar perioden som ett "stökigt kvartal med hög tillväxt, lägre vinst, för lite kul" och menar att kommande kvartal bjuder på osäkra utsikter trots välfyllda orderböcker.    


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons