Annons
Annons
© Volvo Cars
Teknik |

Uppsala Universitet och Volvo i samarbete om batteriteknik

Hajpen är inte längre någon hajp. Elbilarna, eller eldrift i sig som en framtid är vid detta laget ett faktum. Miljarder satsas världen över inom samtliga steg i värdekedjan – men en viktig bit som inte får glömmas bort är till exempel utbildning.

Idag meddelar Uppsala Universitet att ett partnerskapsavtal tecknats mellan universitetet och Volvo Cars för att utveckla samarbeten för vad man kallar "ömsesidig nytta".

Framtidens eldrivna fordon behöver högeffektiva och hållbara batterier – något som det jobbas på världen över. Men, branschen har också en brist på arbetskraft. Och precis som Uppsala Universitet påpekar, behöver akademin industrinära examensarbeten och forskningsprojekt.

Inom det nya partnerskapet planeras samarbeten inom allt från examensarbeten, studiebesök och utveckling av nya utbildningsprogram till forskningsprojekt. Dessutom ser man en stor potential för ökad forskarmobilitet mellan organisationerna och seminarier för att identifiera gemensamma idéer och projekt.

Uppsala universitet har en stark internationell profil inom batteriforskning och en helt ny masterutbildning i batteriteknik. För denna ser man att Volvo Cars kan erbjuda spännande examensarbeten, konkreta forskningsutmaningar och intressanta jobb. 

Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet, säger att samverkan mellan universitet och näringsliv stimulerar utveckling för båda parter. 

Något som biltillverkaren också håller med om och menar att samverkan mellan industri och akademi som en viktig nyckel för framtiden. 

– Samarbetet mellan industrin och högskolan är viktigt för att nå hållbara lösningar som gynnar vårt samhälle. Därför välkomnar jag ett fördjupat samarbete med Uppsala universitet och ser fram emot att utforska och undersöka nya teknologier tillsammans med talangerna i regionen kring Uppsala, säger Mats Moberg, chef för Volvo Cars forsknings- och utvecklingsenhet i Göteborg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2