Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scanfil
Elektronikproduktion |

Stark efterfrågan leder till nya rekord för Scanfil

Kontraktstillverkaren visar upp en omsättning om 196,6 miljoner euro för årets första kvartal, en ökning om hela 20,4 procent från samma period 2021 och även en ny rekordnivå.

Scanfils vd Petteri Jokitalo, säger i kvartalsrapporten att generellt sett har kundernas efterfrågan varit stark inom alla kundsegment. Men förutom en stark efterfrågan påverkades omsättningen av höjda materialpriser.

– För att säkerställa komponenttillgången köpte vi halvledare till ett betydligt högre pris från spotmarknaden. Överpriset fakturerade vi våra kunder, men generellt utan väsentlig marginal.

Petteri Jokitalo fortsätter att förklara att under  kvartalet stod 17 miljoner euro av tillverkarens omsättning för denna tillfälliga fakturering. Räknar vi bort dessa intäkter landade omsättningen på 179 miljoner euro.

Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 10,3 miljoner euro, en mindre ökning från 10,0 miljoner euro under jämförelseperioden och i linje med bolagets förväntningar.

– Utmaningar i materialtillgänglighet ledde till att vi fick ytterligare arbete, ökade lager och minskade produktiviteten för våra resurser, särskilt i våra största elektronikfabriker. Vi räknar med att rörelseresultatet utvecklas positivt mot slutet av året, säger Petteri Jokitalo.

Nettoresultatet för det första kvartalet 2022 landade slutligen på 8,0 miljoner euro, en ökning med 5,6 procent från 7,6 miljoner euro under samma kvartal i fjol.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina säger Scanfil att man ersatt sina materialleverantörer i länderna med andra leverantörer och säger att för närvarande har kriget inte haft någon betydande inverkan på verksamheten.

Petteri Jokitalo nämnder det faktum att pandemin ännu inte är över och att bolaget fortfarande jobbar med utmaningarna som den för med sig.

– Under januari-februari ökade antalet infektioner i våra europeiska fabriker. I mars försvagades situationen i Kina och myndigheterna beordrade lokala restriktioner och nedstängningar. Hittills har vi kunnat hålla våra fabriker igång utan avbrott i produktionen.

Tidigare under året meddelade Scanfil att man ändrat utsikterna för helåret 2022 på grund av de högre spotmarknadsköpen. Scanfil räknar med att spotmarknadsköpen kommer att fortsätta ligga på en hög nivå åtminstone under årets andra och tredje kvartal.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2